Rozpočet zaistí podľa I. Mikloša vysoký rast, má európske parametre

Bratislava 9. decembra (TASR) – Schválenie predloženého návrhu štátneho rozpočtu podporí zdravý vývoj hospodárstva, zabezpečí kompatibilitu s finančnými vzťahmi v Európskej únii (EÚ) a podporí zavŕšenie štrukturálnych reforiem. Z týchto dôvodov ho podľa vicepremiéra pre ekonomiku a ministra financií Ivana Mikloša možno považovať za prelomový. Povedal to v úvodnom vystúpení pri predkladaní rozpočtu v Národnej rade (NR) SR.

Parametre vládneho návrhu zaručujú podľa I. Mikloša dynamické zvyšovanie produktivity, prílev zahraničných investícií a zvyšovanie zamestnanosti. Rast na úrovni 4 %, ktorý sa predpokladá, je vyšší ako hospodársky rast v dnešných členských štátoch EÚ, ako aj vo väčšine pristupujúcich krajín, upozornil minister. Rastový stimul má predstavovať aj zníženie plánovaného deficitu na 3,9 % hrubého domáceho produktu (HDP), ktorý by sa mal premietnuť do nižších úrokových sadzieb NBS.

Európsky rozmer rozpočtu predstavuje podľa I. Mikloša jednak zapracovanie výdavkov a príjmov z eurofondov a ich spolufinancovania, jednak koordinácia hospodárskej politiky z pozície budúcej členskej krajiny. S tým súvisí znižovanie deficitu, smerujúce k splneniu maastrichtských konvergenčných kritérií do roku 2006. Rozpočtový deficit by podľa nich nemal presiahnuť 3 % HDP a verejný dlh 60 % HDP. Štátny rozpočet na rok 2004 ráta s celkovým objemom spolufinancovania projektov, podporených kohéznym a štrukturálnymi fondmi, v sume 7,2 miliardy Sk. Platby SR do rozpočtu EÚ budú vo výške 10,2 miliardy Sk.

Budúcoročný rozpočet SR odráža aj reformu štátnej správy – jeho súčasťou už nie sú kapitoly krajských úradov. Ich výdavky sa presunuli do kapitol jednotlivých rezortov. Rozpočet podobne preberie aj záväzky zrušeného Národného úradu práce.

I. Mikloš v dnešnom vystúpení vyslovil podporu niektorým pozmeňovacím návrhom, ktoré predložili poslanci. V tejto súvislosti spomenul návrh zahrnúť do rozpočtových príjmov granty a transfery v sume 18,4 miliardy Sk. Hotovostný schodok ŠR by potom predstavoval 78,4 miliardy Sk, z hľadiska metodiky ESA by to však na posudzovanie deficitu vplyv nemalo. Ďalší poslanecký návrh sa týka prerozdelenia podielových daní, čím by sa tiež posilnila príjmová časť rozpočtu. Minister konštatoval snahu poslancov presúvať prostriedky na rôzne účely na úkor rezervy vlády, ktorá by sa v prípade úspechu všetkých návrhov znížila z jednej miliardy na 670 miliónov Sk. Predkladateľ rozpočtu sa však prikláňa k pokrytiu prípadných nových výdavkov presunom len v rámci príslušnej kapitoly. To sa týka aj navrhovaného zvýšenia doplatkov priamych platieb poľnohospodárom na 52,5 % priemeru EÚ.

I. Mikloš ocenil, že predložené návrhy parlamentných výborov nesmerujú k zvyšovaniu rozpočtového deficitu, rovnako ako fakt, že NR SR prijala zákony potrebné na schválenie rozpočtu. Tým sa podľa neho odstránilo jedno z najvýznamnejších rizík pre rozpočet.

Súvisiace články

Aktuálne správy