Akciové fondy v SR zaznamenali v 48. týždni zisky, dlhopisovým sa nedarilo

Bratislava 2. decembra (TASR) – Počas 48. týždňa sa na trhu otvorených podielových fondov (OPF) v SR najvýraznejšie darilo akciovým fondom. Neúspešné boli najmä dlhopisové otvorené podielové fondy. Vyplýva to z údajov Asociácie správcovských spoločností (ASS).

Z fondov peňažného trhu skončilo s negatívnou zmenou až šesť. Najvýraznejší prepad zaznamenal Dolárový peňažný dividendový fond Tatra Asset Managementu (TAM), ktorý prišiel za uplynulý týždeň o 0,53 %. Na opačnej strane sa s pozitívnou 0,09-% zmenou umiestnil Slovenský fond peňažného trhu v správe ING International, nasledovaný Korunovým peňažným fondom a Korunovým peňažným dividendovým fondom – oba v správe TAM – s 0,08-% nárastom.

Skupina dlhopisových OPF vykázala v uplynulom týždni straty. Prírastky bilancovalo len šesť fondov. Na čele sa s 2,28-% nárastom umiestnil Koruna o.p.f. od Prvej Penzijnej (PP). V závese za ním si 0,81-% zisk pripočítal U.S. High Yield Corporate Bond v správe Pioneer Asset Management S. A. Na chvoste skupiny skončil s poklesom o 3,38 % Dlhopisový konvergentný OPF od VÚB Asset Managementu (VÚBAM). S o niečo menšou 1,51-% stratou ukončil 48. týždeň Central Europe Bond (plne rastový) spravovaný Capital Invest KAG.

Medzi akciovými fondmi skončil so stratou len jeden. Equity Fund Central Europe v správe KBC si odpísal 1,45 %. Najviac sa v tejto skupine darilo fondu KBC-Equity Fund Internet, ktorý bilancoval 5,12-% nárast. So ziskom 4,13 % ho nasledoval Equity Fund Biotechnology v správe tej istej správcovskej spoločnosti. Výraznú 3,76-% pozitívnu zmenu zaznamenal aj Pioneer Funds Eastern Europe Equity od Pioneer Asset Managementu. V rámci zmiešaných OPF si najvýraznejšie o 1,66 % polepšil OPF American Portfolio v správe Unigestion Asset Managementu. S 1,33-% ziskom ho nasledoval European Portfolio v správe tej istej správcovskej spoločnosti. Naopak, stratu 0,19 % bilancoval Pioneer Funds-Pioneermix 2.

Spomedzi strešných fondov zaznamenal stratu len jeden, a to Master Fund SOB-Konzervatívny od KBC, ktorý za sledovaný týždeň klesol o 0,04 %. Najvýraznejší 2,74-% zisk si pripísal fond Modern-Times od Volksbanken-KAG.

Celkové čisté predaje, teda rozdiel medzi vydanými a vrátenými podielmi, dosiahli v sledovanom týždni 446,759 milióna Sk, z čoho 267,829 milióna pripadalo na fondy peňažného trhu. Najúspešnejšou správcovskou spoločnosťou, čo sa tohto ukazovateľa týka, bol Asset Management Slovenskej sporiteľne s čistými predajmi v objeme 149,605 milióna Sk. Približne o 26,6 miliónov Sk za ním zaostal VÚB Asset Management (VÚBAM). Čisté predaje tretieho v poradí Tatra Asset Managementu dosiahli 87,719 miliónov Sk. Spomedzi fondov bilancoval najvyššie čisté predaje SPORO Korunový peňažný, a to 119,038 milióna Sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy