Sociálny výbor NR SR schválil zákon o dôchodkovom sporení

Bratislava 28. novembra (TASR) Výbor Národnej rady SR pre sociálne veci a bývanie dnes s pripomienkami odsúhlasil vládny návrh zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Zákon, ktorý má v úplnosti platiť od 1. januára 2005, predstavuje hlavný prvok pripravovanej dôchodkovej reformy a definuje pravidlá fungovania jej tzv. druhého piliera.

Členovia sociálneho výboru navrhli v zákone viacero úprav, ktoré sa týkajú najmä činnosti dôchodkových správcovských spoločností a spôsobu investovania prostriedkov z dôchodkových fondov. Schválili pritom okrem iného zníženie hranice podielu, ktorý budú fondy povinné investovať na území Slovenskej republiky z 50 na 40 %. Zvýšili limity, pod ktoré nesmie klesnúť výnosnosť základných typov fondov konzervatívneho, vyváženého a rastového v porovnaní s priemerom trhovej konkurencie. Prostriedky na individuálnych účtoch majú byť, podľa uznesenia sociálneho výboru, vlastníctvom sporiteľov a ako také budú predmetom dedenia.

Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ľudovíta Kaníka sú výborom prijaté pozmeňovacie návrhy „veľmi kvalifikované“ a pre ministerstvo akceptovateľné. Na ich kvalite sa podľa neho prejavili aj výsledky pracovnej cesty členov sociálneho výboru do Čile, kde študovali tamojší dôchodkový systém. Ľ. Kaník však očakáva ďalšiu diskusiu o výške podielu peňazí z dôchodkových fondov, ktoré sa nemôžu investovať mimo Slovenska. Pre TASR vyjadril presvedčenie, že parlament tento reformný dôchodkový zákon prijme.

Predseda sociálneho výboru Vojtech Tkáč v tejto súvislosti považuje za dôležité, že výbor vyriešil principiálne otázky, týkajúce sa vlastníctva prostriedkov v kapitalizačnom pilieri a ochrany fondov voči zneužitiu. Tú považuje v porovnaní s inými krajinami za nadštandardnú. Vyjadril presvedčenie, že priechodnosť zákona je po dnešnom rokovaní výboru vyššia ako pred dvoma týždňami.

Členovia sociálneho výboru, s výnimkou podpredsedníčky parlamentu Zuzany Martinákovej, sa v uplynulých dňoch zúčastnili na týždňovej ceste do Čile, ktorú sponzorovala Svetová banka (SB). Počas nej sa stretli aj s José Pineirom, tvorcom progresívneho modelu dôchodkového systému, ktorý v tejto krajine úspešne funguje 23 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy