Slovenská pošta dosiahla za 9 mesiacov zisk vyše 380 miliónov Sk

Banská Bystrica 30. októbra (TASR) – Zisk vyše 380 miliónov Sk je výsledkom hospodárenia Slovenskej pošty (SP), š. p., Banská Bystrica za prvých 9 mesiacov tohto roka. Medziročne sa tak zisk podniku zvýšil o 1,1 milióna Sk.

Podľa slov Alexandry Filovej z public relation Slovenskej pošty priaznivý vývoj zaznamenáva firma v dosahovaní výnosov. Na ich zvyšovaní sa popri úprave poštových taríf vo vnútroštátnom i medzinárodnom poštovom styku podieľa aj prirodzený rast intenzity poštovej prevádzky. V uvedenom období vytvoril podnik výnosy v hodnote 4,888 miliardy Sk, čo bolo medziročne o 522,527 milióna Sk viac. Najvýraznejší nárast dosahuje vo výnosoch z premiestňovacej činnosti pošty vo vnútroštátnom aj medzinárodnom styku, ktoré sa zvýšili o 12,12 %. Vo výnosoch z obstarávateľskej činnosti došlo oproti predchádzajúcemu roku k zníženiu o 1,46 %, a to najmä v dôsledku novelizácie zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH), keď prevažnú časť výnosov od začiatku tohto roka zdaňujú 20-% sadzbou DPH na výstupe. Dobré hospodárenie Slovenskej pošty ovplyvňujú tiež výnosy z výrobnej činnosti, ktoré sa zvýšili o 25,17 %. K ich rastu prispeli predovšetkým výnosy za propagačné zásielky.

Náklady podniku za prvých 9 mesiacov roka predstavovali 4,508 miliardy Sk, čo bolo o 521,375 milióna Sk viac oproti rovnakému obdobiu vlani. Toto zvýšenie spôsobila najmä úprava cien energií, materiálov a služieb, ako aj rast priemernej mzdy zamestnancov o 3,84 % oproti roku 2002.

Pošta vytvorila zdroje na zabezpečenie investičných potrieb na rozvoj podniku v súlade s plánom, ako i dostatok zdrojov na financovanie prevádzkových potrieb. Včas uhrádzala všetky svoje záväzky voči dodávateľom, poisťovniam a štátnemu rozpočtu.

Slovenská pošta, ktorá získala v tomto roku poštovú licenciu na ďalších 10 rokov, hospodári od svojho vzniku v roku 1993 ako štátny podnik samostatne. To znamená, že nedostáva dotácie zo štátneho rozpočtu na činnosť alebo rozvoj. Služby prispôsobuje potrebám zákazníkov a flexibilne reaguje na zmeny požiadaviek na konkurenčnom trhu. V blízkej budúcnosti čaká Slovenskú poštu transformácia na akciovú spoločnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy