Do konkurznej podstaty Horizontu sa doposiaľ vrátilo 75 miliónov Sk

Košice 15. októbra (TASR) – Nebanková spoločnosť Horizont v priebehu konkurzného konania prostredníctvom výziev a žalôb vymohla a do konkurznej podstaty vrátila zhruba 75 miliónov Sk. Horizont má v súčasnosti na súde vyše 50 žalôb. Po schôdzi veriteľov to dnes v Košiciach uviedol správca konkurznej podstaty Vladimír Bajtoš.

Konštatoval, že sa snaží prenajímať majetok spoločnosti, aby mal prostriedky na krytie nákladov spojených s vedením konkurzu. Z prenájmu hnuteľných a nehnuteľných vecí získal za spomínané obdobie 15 miliónov Sk, ďalších 22 miliónov Sk získal z úložiek. Mesačný príjem Horizontu v súčasnosti presahuje výdavky.

Nesporný majetok spoločnosti je súdnoznalecky ohodnotený na 764 miliónov Sk. Bajtoš predpokladá, že do konkurznej podstaty sa vráti ďalší tzv. sporný majetok, ktorý tvoria pohľadávky Horizontu. Niektoré z nich sú podľa neho naozaj bonitné, aj keď právne problematické. Správca sa spolieha aj na to, že vyšetrovaním orgánov činných v trestnom konaní sa zistia okolnosti, ktoré mu pomôžu pri súdnych sporoch a pri prinavrátení majetku do konkurznej podstaty. Nominálna hodnota sporného majetku je 1,336 miliardy Sk.

Správca konkurznej podstaty ďalej informoval, že veriteľov Horizontu čaká ešte prieskumné pojednávanie. Nepredpokladá však, že sa uskutoční do konca tohto roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy