Finančné problémy? Ľudské orgány fungujú ako bankomat

, bloomberg Foto;Video:Bloomberg

Vlasy, obličky, materské mlieko. Je toho v našom tele omnoho viac čo sa dá v prípade núdze dobre speňažiť.

"Len som sa snažila nájsť spôsob, ako zarobiť peniaze, a spomenula som si na Jo z "Malej ženy", aj ona predávala svoje  vlasy," hovorí 35  ročná obyvateľka Atlanty. "Vždy som mal veľa vlasov, ale toto je prvýkrát, čo mi zišlo na um predávať ich, pretože som sa dostala do nezávideniahodnej situáce." Svoju gaštanovú hrivu vystavila na webe buyandsellhair.com, cena minimálne tisíc dolárov. V priebehu niekoľkých hodín už mala odpovede záujemcov.

Ak zadáte do vyhľadávača kľúčové slová Chcem predať svoje, automaticky sa veta doplní o vlasy, vajíčko, alebo obličky. Kým Američania môžu legálne predávať vlasy a ženy aj materské mlieko a vajíčka, predaj a nákup obličiek  je v USA v rozpore so zákonom. Skutočnosť, že je záujem o takýto predaj znamená, že stále existuje veľa ľudí, ktorí sa strachujú o svoju finančnú budúcnosť.

Klinika Shady Grove Fertility Center, ktorá má pobočky po viacerých mestách v USA  potvrdila, že registruje asi 13 000 žien ako darcu vajíčka, čo predstavuje zhruba 13 percentný nárast od roku 2012. Na klinike si urobili vlastní vlastný prieskum, vlani v ňom 65 percent žien uviedlo, že by ich k darcovstvu motivovala finančná odmena. Pre prísny proces preverovania a časovo zdĺhavý proces nakoniec skutočnými darcami stalo asi len 3 percentá z opýtaných.

April Hareová má štvormesačného syna a 7 ročnú dcéru. Po tom, čo videla konkrétne ponuky na webe, zvažuje predaj svojho materského mlieka.

Pomalé tempo ekonomického oživenia, vyššie dane, zhoršujúca sa finančná situácia domácnosti núti Američanov rozmýšľať o netradičných spôsoboch zárobku. Stredný príjem domácnosti, ktoré zahŕňajú mzdy aj výdavky, klesal každý rok za posledných päť rokov. Po úprave o infláciu zarábajú Američania podľa údajov z ministerstva obchodu menej, než tomu bolo v roku 1996.

Kým predaj obličiek je obmedzený na obchodovanie na čiernom trhu, orgán by mohol legálne vyniesť 15 200 dolárov, ak by bolo darcovstvo finančne stimulované.

Na Shady Grove Fertility Center, ženy – darkyne dostávajú náhradu na každom kroku procesu, v prvom cykle darovania vajíčka je to 7000 dolárov, v druhom 7500 amerických dolárov a za každý ďalší je to 8000 dolárov z konečného množstva 6 darovaní. Napriek tomu až 73 percent žien uviedlo,že sa pre darcovstvo nerozhodli pre peniaze, ale ich k tomuto kroku viedol  altruizmus.

"Je to omnoho viac ako len ostrihanie vlasov, alebo darovanie krvi," hovorí zástupca kliniky pre Bloomberg. "Tento proces môže trvať niekoľko mesiacov. Takže ak necítite potrebu nezištne pomáhať, ak robíte to len pre peniaze, pravdepodobne neabsolvujete tento dlhý proces."

Priemerný vek darcu je asi 27 rokov a 78 percent má vysokoškolský titul. Viac ako polovica darcov prichádza z on – line zdrojov. Internet je pravdepodobne zodpovedný za zvýšený záujem o speňaženie častí ľudského tela. On – line vyhľadávače a výmena informácií, podobne aj komunikácia medzi kupujúcimi a predávajúcimi je oveľa jednoduchšia.

Bridie MacDonaldová z Michiganu prišla o prácu hypotekárneho poradcu 27.septembra. Svoje prirodzene červené vlasy ponúkla za 1500 dolárov táto 25 ročná dievčina po prvý krát na webe 1. októbra. Od vtedy jej prišlo viac než 100 odpovedí. "Nechala som si rásť vlasy o niečo dlhšie než dva roky, teraz nadišiel čas ich ostrihať a predať, lebo som prišla o prácu," hovorí MacDonaldová. "To nič nestojí starať sa o svoje vlasy a nakoniec ich predať. Je to v podstate zisk za veľmi málo práce. Všetko, čo môžete urobiť, to ochotne aj urobíte, som si istá."

Súvisiace články

Aktuálne správy