Nórsko je o krok bližšie k ťažbe ropy a plynu pri súostroví Lofoty

Oslo 21. apríla (TASR) – Nórsko dnes urobilo výrazný krok smerom k otvoreniu environmentálne citlivej oblasti Arktídy ťažbe ropy a plynu potom, ako vládnuca Strana práce schválila vypracovanie dopadovej štúdie pre oblasť okolo súostrovia Lofoty. Informovala o tom agentúra Reuters.
Prieskum ložísk ropy a zemného plynu vo vodách okolo ostrovov ležiacich severne od polárneho kruhu patrí k jednej z najcitlivejších otázok pred parlamentnými voľbami, ktoré sa budú konať v septembri. Proti prípadnému sprístupneniu malebnej oblasti ťažbe ropy a plynu protestujú ochranárske organizácie a zástupcovia cestovného ruchu.
Strana práce dnes vypracovanie štúdie o vplyve ťažby na životné prostredie, ktorá je základom pre akýkoľvek prieskum ložísk, odhlasovala, zároveň však dodala, že ďalšie hlasovanie je naplánované na rok 2015, teda ešte predtým, než sa prieskum reálne bude môcť začať.
Ropa je pre nórsku ekonomiku životne dôležitá. Krajina je 7. najväčším exportérom ropy na svete a čo sa týka plynu, je najväčším vývozcom spomedzi krajín západnej Európy. Rozmáhajúci sa sektor potrebuje posunúť prieskum do nových oblastí, aby zastavil postupný pokles produkcie a viaceré energetické firmy sa domáhali možnosti začať skúmať oblasť okolo Lofotov.
Očakáva sa, že v dôsledku postupného vyťaženia mnohých ložísk v Severnom mori produkcia ropy v Nórsku tento rok klesne na 25-ročné minimum. Dokonca aj séria objavov nových ložísk ako napríklad obrovského ložiska Johan Sverdrup, tempo poklesu iba spomalí. Firmy teraz vkladajú veľké nádeje do vôd v okolí súostrovia Lofoty, kde by sa údajne mohlo nachádzať ďalších 1,27 miliardy vyťažiteľných barelov (1 barel = 159 litrov) ropného ekvivalentu.

Súvisiace články

Aktuálne správy