Mimo obce až 110 km/h, česká vláda schválila zvýšenie rýchlosti

, čtk;lad foto: TASR;SITA

Na vybraných úsekoch ciest prvej triedy sa v Česku bude jazdiť rýchlejšie. Novela zákona, ktorú schválila vláda, okrem toho umožní obciam predávať odtiahnuté vozidlá v rámci blokových pokút, o ktoré sa majitelia nehlásia.

Návrh počíta s vymedzením kategórii a tried pre diaľnice a cesty, čím sa de facto ruší pojem rýchlostná komunikácia. Tú si doteraz laická verejnosť zamieňala za diaľnicu. Po novom sa stanú diaľnicami druhej triedy s maximálkou 130 kilometrov za hodinu. Reálny dopad pre vodičov sa očakáva od rozdelenia ciest prvej triedy na dve kategórie. V úsekoch, ktoré sú smerovo oddelené, navrhuje ministerstvo dopravy povolenú rýchlosť zvýšiť o 20 kilometrov za hodinu na 110. Na cestách, kde medzi pruhmi nie sú zvodidlá, alebo iný záchytný systém, bude ponechaná doterajšia 90 kilometrová rýchlosť.

Zvýšenie rýchlosti na vybraných úsekoch ale nenastane automaticky. „Postupne budú prebiehať bezpečnostné audity a bude vyhodnocované, či by sa rýchlosť v niektorých konkrétnych prípadoch nemala dopravným značením buď zvýšiť, alebo naopak znížiť,“ uviedla Šárka Homfray z odboru legislatívy ministerstva dopravy ČR.

Novela zákona upravuje aj práva a povinnosti obcí pri odťahovaní vozidiel napríklad ak blokujú komunikáciu pri čistení. Obce by mohli dokonca odtiahnuté vozidlá aj predávať. V prípade, že sa v šesťmesačnej lehote po oznámení odtiahnutia o ne majiteľ neprihlási. Z výnosu takéhoto predaja by mali úrady peniaze na pokrytie časti nákladov spojených s odťahovaním vozidiel, ku ktorým sa majitelia nehlásia. Opustené autá sa neraz dlhodobo skladujú na odťahových parkoviskách a úrady ich nakoniec musia dať na vlastné náklady zošrotovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy