Železničná spoločnosť zavádza nové cestovné lístky

Štátny osobný vlakový prepravca tvrdí, že vďaka dvojrozmernému aztéckemu kódu na cestovných dokladoch menšej veľkosti urobil ďalší krok k štandardizácii lístkov v rámci európskych železničných dopravcov a k zvýšeniu ich ochrany pred falšovateľmi.

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) postupne zavádza predaj nových formátov cestovných lístkov vo vnútroštátnej preprave. Sú asi štyrikrát menšie ako pôvodné a majú rozmery ako kreditné karty. „Na každom vytlačenom doklade je dvojrozmerný Aztec 2D kód, v ktorom sú v grafickej podobe zachytávané zakódované okrem iného informácie o platnosti lístka, počte a type cestujúcich, trase, čísle lístka, cene a transakčné číslo. Pokladník vie pri anulácii alebo vrátení lístka tento kód načítať pomocou skenera,“ informovala v stredu agentúru SITA hovorkyňa ZSSK Slavomíra Šubrtová. Železničná spoločnosť Slovensko podľa nej vďaka dvojrozmernému aztéckemu kódu urobila ďalší krok k štandardizácii lístkov v rámci európskych železničných dopravcov a k zvýšeniu ich ochrany pred falšovateľmi.

Prechod na nové cestovné lístky s rozmerom 82,55 krát 54 milimetrov závisí od postupnej inštalácie nových tlačiarní. Do polovice marca by malo byť vymenených približne 80 % z celkového počtu 161 tlačiarní. V priebehu niekoľkých týždňov by mali byť všetky pôvodné ihličkové tlačiarne nahradené novými termo tlačiarňami, ktoré dokážu tlačiť novozavedený formát cestovných dokladov. „Z pohľadu cestujúcej verejnosti a samozrejme aj z pohľadu ZSSK je najvýznamnejším prínosom zavedenia teplocitlivej tlače výrazné zrýchlenie výdaja cestovného dokladu v porovnaní s doteraz užívanými ihličkovými tlačiarňami. Cestujúci ocenia rýchlejšiu tlač cestovných lístkov, pokladníci menšiu hlučnosť tlače a ZSSK zníženie prevádzkových nákladov,“ uviedla Šubrtová.

Ministerstvo dopravy ako objednávateľ žiada od ZSSK zabezpečenie sčítavania cestujúcich a uchovávanie potrebných údajov pre štatistické spracovanie už v tomto roku. Nové formáty lístkov umožnia vlakovému personálu načítať a skontrolovať elektronickou prenosnou pokladnicou každý lístok, pričom takto skontrolovaný lístok bude elektronicky zaznamenaný v systéme. Železničná spoločnosť Slovensko po ukončení výmeny tlačiarní komplexného vybavovania cestujúcich následne plánuje zmeny aj pri tlači cestovných dokladov z prenosných elektronických výdajných zariadení, ktoré v súčasnosti ešte neobsahujú Aztec 2D kód.

Medzinárodné cestovné doklady zatiaľ zostávajú v pôvodnej veľkosti a na formát kreditnej karty prejdú počas tohto roka. Aj na medzinárodných dokladoch pribudol dvojrozmerný aztécky kód, ktorý bude možné nasnímať čítačkami sprievodcov aj vo vlakoch v okolitých krajinách.

Súvisiace články

Aktuálne správy