Predajne budú na Štedrý deň otvorené len dopoludnia

Bratislava 23. decembra (TASR) – Na nákup posledných vianočných darčekov či potravín na prípravu Štedrej večere budú mať ľudia čas 24. decembra len dopoludnia. Už štvrtý rok totiž platí úprava v Zákonníku práce, podľa ktorej nemôžu zamestnanci v obchodoch na Štedrý deň pracovať po 12.00 h.
Všetky predajne na Slovensku sa tak pre zákazníkov zatvoria ešte pred touto hodinou. Pracovníci v obchode si do 12.00 h. musia uzatvoriť pokladne či poupratovať. "Môže sa tak stať, že niektoré predajne budú otvorené len do jedenástej," priblížila pre TASR predsedníčka Odborového zväzu pracovníkov obchodu a cestovného ruchu Katarína Kuľandová.
Opatrenie platí už od roku 2009. Kým na začiatku sa podľa Kuľandovej našli prevádzky, ktoré toto pravidlo porušovali, v súčasnosti je to už zaužívané aj medzi obchodníkmi. "Nemáme signály, že by sa porušovalo," podotkla Kuľandová.
Následne, 25. decembra budú všetky obchody zatvorené počas celého dňa a rovnako aj 1. januára. Výnimka platí napríklad len pre lekárne či benzínové pumpy alebo predajne na letiskách či rôzne obchody so suvenírmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy