Nemecká vláda zostavila pracovnú skupinu pre Grexit

Berlín 24. augusta (TASR) – Prípravy nemeckej vlády na vystúpenie Grécka z eurozóny (Grexit) sú čoraz konkrétnejšie. Spolkové ministerstvo financií založilo expertnú pracovnú skupinu, ktorá pracuje na scenároch pre prípad, že Atény budú nútené odísť z menovej únie, informuje nemecký denník Financial Times Deutschland (FTD) s odvolaním sa na zdroje z ministerstva.
Na čele skupiny, ktorá skúma prípadné dôsledky Grexitu pre Nemecko a celú menovú úniu, je podľa FTD tajomník ministerstva financií Thomas Steffen. "Kolegovia vypočítavajú finančné dôsledky a uvažujú o tom, ako zabrániť domino efektu na ostatné krajiny eurozóny," uviedlo pre FTD ministerstvo.
Minister financií Wolfgang Schäuble a kancelárka Angela Merkelová doteraz popierali, že Nemecko sa pripravuje na odchod Atén z eurozóny. Berlín vždy tvrdil, že chce udržať Grécko aj ostatné krízou zasiahnuté štáty v menovej únii. Oficiálne platí táto línia stále, ale Schäuble aj Merkelová sa chcú pripraviť aj na negatívny scenár. V prípade odchodu Grécka z menovej únie by sa pravdepodobne dostali pod intenzívny tlak Španielsko, Taliansko, Portugalsko a zrejme aj Francúzsko.
Približne desaťčlenná skupina sa stretáva pravidelne a sú v nej zastúpení experti rôznych oddelení ministerstva financií. Schäubleho hovorca pre FTD povedal: "Existuje pracovná skupina, ktorá sa sústredí predovšetkým na dlhovú krízu. Pán Steffen sa zodpovedá priamo ministrovi." Je správne, že vláda sa pripravuje na všetky možné scenáre, aj na tie najmenej pravdepodobné, dodal.
Grécky premiér Antonis Samaras sa dnes v Berlíne stretne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Samaras bojuje o pokračovanie finančnej pomoci a zotrvanie Atén v eurozóne. Ak Grécko nedostane ďalšiu tranžu zo záchranného úveru od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF), dostane sa do platobnej neschopnosti.
Ďalšia tranža v hodnote 31 miliárd eur by mala byť uvoľnená v októbri. Jej podmienkou je však nový úsporný program, ktorý by mal v rokoch 2013 a 2014 znížiť rozpočtové výdavky Atén o 11,5 miliardy eur, takže v roku 2014 by mal grécky rozpočtový schodok klesnúť na 3 % HDP. Samaras sa snaží vyrokovať natiahnutie programu o dva roky až do roku 2016, aby sa zjemnili dopady škrtov na obyvateľov a krajina by mala čas na naštartovanie rastu.
Informoval o tom Financial Times Deutschland.

Súvisiace články

Aktuálne správy