Novela Zákonníka práce podľa SDKÚ problémy nerieši

Predstavitelia strany tvrdia, že problémy s nezamestnanosťou sa len prehĺbia.

Navrhované zmeny v Zákonníku práce podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca problémy s rastúcou nezamestnanosťou neriešia, spôsobia len jej ďalšie zvyšovanie a pokles konkurencieschopnosti Slovenska v očiach investorov. Ako Štefanec uviedol na stredajšej tlačovej besede, schválenie pripravovanej novely sťaží podnikateľom vytváranie nových pracovných miest a mladým ľuďom skomplikuje už aj tak zložité hľadanie práce.

Za najväčšiu „ranu“ novely Zákonníka práce označil Štefanec znovuzavedenie súbehu odstupného a výpovednej lehoty. Taktiež mu prekáža aj zvýšenie vplyvu odborov, ktoré podľa neho nedostatočne zastupujú záujmy zamestnancov a ich organizovanosť označil za mizernú.

Predseda poslaneckého klubu poslancov SDKÚ-DS Ľudovít Kaník upozornil na možnosť, že pokým nový zákonník nadobudne účinnosť, zamestnávatelia prepustia súčasných pracovníkov, aby mohli prijať nových, ktorí ďalšie dva roky nebudú mať nárok na súbeh výpovednej lehoty a odstupného. Ako upozornil, o novele vláda navyše rokuje bez súhlasu sociálnych partnerov.

Súvisiace články

Aktuálne správy