Euro mierne oslabilo, ale jeho kurz zostáva nad 1,23 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 20. augusta (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny sa na začiatku nového týždňa výraznejšie nezmenil.

Frankfurt nad Mohanom 20. augusta (TASR) – Kurz spoločnej európskej meny sa na začiatku nového týždňa výraznejšie nezmenil. V rannom obchodovaní európska mena síce mierne oslabila, ale udržala sa nad úrovňou 1,23 USD/EUR.
Ráno sa euro predávalo po 1,2331 USD. Európska centrálna banka (ECB) v piatok (17. 8.) napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,2337 (vo štvrtok: 1,2279) USD/EUR.
Dnes sa neočakávajú žiadne relevantné makroekonomické údaje. Investori sa preto sústredia predovšetkým na správy týkajúce sa európskej dlhovej krízy. Politickí lídri sa už vrátili z dovoleniek a trh očakáva horúcu jeseň. Taliansko a Španielsko budú čoskoro musieť predať ďalšie dlhopisy aj napriek vysokým úrokom. Navyše, eurozóna má plné ruky práce s tým, aby Grécko zachránila pred bankrotom.
O rozruch sa postarala správa týždenníka Der Spiegel, podľa ktorej ECB uvažuje o stanovení stropu na úročenie dlhopisov krízou zasiahnutých krajín. V prípade prekročenia stanovených rizikových prirážok voči nemeckým dlhopisom by ECB mohla intervenovať na trhu a nakupovať dlhopisy, aby znížila ich úročenie.
Experti sa nezhodujú pri hodnotení plánu ECB, o ktorom Spiegel informoval bez uvedenia zdroja. "ECB by sa jasne pohybovala mimo svoj mandát," tvrdí devízový expert Commerzbank Ulrich Leuchtmann. Ak by sa ECB k tomuto kroku skutočne odhodlala, teoreticky by musela neobmedzene nakupovať dlhopisy. To by znamenalo, že banka sa definitívne rozhodla, že dlhové problémy Európy vyrieši tlačením peňazí, dodal Leuchtmann.
Naopak hlavný ekonóm Berenberg Bank Holger Schmieding už vyše roka požaduje, aby ECB stanovila strop na výnosy dlhopisov krízou ohrozených krajín eurozóny. "To je presne to, čo potrebujeme." Podľa neho sa situácia v eurozóne uvoľní a vlády získajú čas, aby sa realizované reformy prejavili.

Súvisiace články

Aktuálne správy