Burzová hodnota Apple po prvý raz prekonala 600 miliárd USD

New York 19. augusta (TASR) – Burzová hodnota Apple je najvyššia v histórii. Hlavnými dôvodmi posilňovania titulu je očakávané uvedenie menšieho iPadu na trh a špekulácie o veľkých plánoch koncernu v oblasti televízie. Tieto faktory spôsobili, že trhová kapitalizácia Apple po prvý raz prekonala magickú hranicu 600 miliárd USD (486,34 miliardy eur).
Akcia Apple v piatok (17. 8.) posilnila takmer o 2 % a uzavrela na úrovni 648,11 USD, predtým sa dočasne dostala až na 648,19 USD. Celková hodnota koncernu tak vzrástla na 608 miliárd USD. V prepočte je to 493 miliárd eur. Za tieto peniaze by sa dali kúpiť kmeňové akcie všetkých 10 najväčších spoločností, kótovaných na kľúčovom nemeckom indexe Dax – od Siemensu cez SAP po Daimler a Volkswagen.
Aj v porovnaní s veľkými americkými koncernami je Apple triedou sám pre seba. Aktuálna hodnota ropného koncernu ExxonMobil, ktorý bol kedysi najhodnotnejšou firmou sveta, je 408 miliárd USD. Hodnota Google predstavuje 221 miliárd USD a Microsoftu 259 miliárd USD. Zatiaľ čo hodnota Facebooku každým dňom klesá na nové minimá, hodnota Apple naopak nezadržateľne rastie.
Americký denník Wall Street Journal v stredu (15. 8.) informoval, že Apple rokuje s prevádzkovateľmi amerických káblových televízií o vlastnom set-top boxe. Ak sa Apple podarí dostať na tento trh, pred koncernom budú nové miliardové obchody.
Na jeseň sa na trh dostane nová generácia iPhonov. Podľa mediálnych správ by mal mať nový iPhone 5 napríklad väčší displej. V USA sa špekuluje, že by mohol byť predstavený už 12. septembra.
Už dlhšie sa tiež hovorí o tom, že Apple uvedie na trh menší a lacnejší iPad, ktorým bude môcť konkurovať 200-dolárovým tabletom od Google a Amazonu. Lacnejší iPad aktuálne stojí v USA 400 USD. Šéf koncernu Tim Cook naznačil, že Apple nechce konkurencii úplne prenechať segment lacnejších tabletov.
Informovali o tom agentúra DPA a portál spiegel.de.

Súvisiace články

Aktuálne správy