Navrhovaný rozpočet prinesie podľa KDH rast nezamestnanosti

Najväčšie riziká v prvom návrhu rozpočtu, ktorý predložilo ministerstvo financií, sú podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka spojené so spomalením produkcie a rastom nezamestnanosti na Slovensku. Tvrdí, že do návrhu rozpočtu zapracované konsolidačné opatrenia budú totiž skôr dusiť slovenskú ekonomiku a nie podporovať hospodársky rast.

Prvý návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2013 až 2015, ktorý v stredu zverejnilo ministerstvo financií, podľa KDH prinesie rast nezamestnanosti a pokles životnej úrovne na Slovensku. Rezort financií pritom očakáva v budúcom roku zlepšenie životnej úrovne obyvateľov. „Pravdepodobne tomu však bude naopak. Ministerstvom financií predložený návrh rozpočtu nepočíta s viacerými významnými rizikami na strane príjmov aj na strane výdavkov. Tými najväčšími sú riziká spojené so spomalením produkcie a rastom nezamestnanosti na Slovensku. Do návrhu rozpočtu zapracované konsolidačné opatrenia budú totiž skôr dusiť slovenskú ekonomiku a nie podporovať hospodársky rast,“ uviedol vo štvrtok v stanovisku pre agentúru SITA podpredseda KDH pre verejné financie Miloš Moravčík.

Návrh rozpočtu podľa KDH nepočíta najmä so znížením investícií a zamestnanosti u malých podnikov, čo vyvolá zhoršenie dostupnosti úverov spôsobené zvýšením bankového odvodu. Nižšie investície pritom znamenajú menej zamestnanosti. „Pokles ekonomickej aktivity na Slovensku vyvolá aj výrazné zvýšenie odvodov. S príjmami z nich už ráta aj súčasná verzia návrhu rozpočtu. Mnoho živnostníkov skončí svoje podnikanie a prihlási sa na úrady práce. Negatívny efekt na životnú úroveň znásobí aj to, že popri nedostatku pracovných miest bude ťažšie privyrobiť si cez dohodu alebo brigádu,“ očakáva Moravčík. Najväčšou istotou, ktorú prináša návrh rozpočtu verejnej správy, je tak podľa neho istota rastu nezamestnanosti a poklesu životnej úrovne na Slovensku.

Štát by mal v budúcom roku hospodáriť s rozpočtovanými výdavkami na úrovni 16,917 mld. eur a celkové príjmy sa v budúcom roku odhadujú na 13,6 mld. eur. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu, ktorý v stredu zverejnilo ministerstvo financií. Podľa neho by mal rozpočtovaný deficit v budúcom roku na hotovostnej báze predstavovať 3,317 mld. eur. Primárnym cieľom vlády v oblasti konsolidácie verejných financií je zníženie deficitu verejných financií na 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2013. Na nasledujúce roky sú cielené deficity na úrovni 2,4 % HDP v roku 2014 a 1,9 % HDP v roku 2015. Predpokladom pre splnenie uvedených cieľov je dodržanie stanoveného deficitu verejnej správy na rok 2012 vo výške 4,6 % HDP. Na základe v súčasnosti dostupných informácií o pozitívach a negatívach rozpočtu by podľa rezortu financií bez dodatočných opatrení deficit v roku 2012 narástol na úroveň 5,3 % HDP. Dodržanie rozpočtového cieľa na tento rok si vyžaduje podľa ministerstva dodatočné opatrenia za takmer pol miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy