Rast nemeckého exportu sa tento rok spomalí zhruba na 4 %

Berlín 16. augusta (TASR) – Rast nemeckého exportu sa pre recesiu v eurozóne tento rok spomalí na 4 %, čo je menej ako polovica jeho vlaňajšieho tempa. Uviedla to dnes vo svojej prognóze Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK).
"Spomalenie rastu je predovšetkým dôsledkom zníženia dopytu v Európskej únii," uvádza sa vo vyhlásení DIHK.
Na ilustráciu: minulý rok sa export z najväčšej európskej ekonomiky zvýšil medziročne o 8,2 % a v roku 2010 vzrástol o 13,7 % po poklese o 13,6 % v roku 2009.
Spolkový štatistický úrad minulý týždeň informoval, že v júni klesol vývoz z Nemecka medziročne o 1,5 %, pričom export do krajín eurozóny sa prepadol o 3 %.
Európske vlády musia zavádzať tvrdé úsporné opatrenia, aby skonsolidovali verejné financie. To má za následok spomalenie až recesiu viacerých ekonomík a pokles dopytu.
Motorom rastu nemeckého exportu sú tak najmä rýchlo sa rozvíjajúce trhy, na ktorých má dobrú pozíciu. Podiel nemeckého exportu na trhoch v štyroch najväčších transformujúcich sa ekonomikách sveta – v Brazílii, Rusku, Indii a Číne (BRIC) – sa neustále zvyšuje a podľa DIHK sa do roku 2013 vyšplhá približne na 15 % zo 4,5 % v roku 2010. Komora pripomína, že slabé euro pomáha exportu.
Ale aj nemeckí exportéri už začínajú pociťovať vplyv spomaľovania čínskej ekonomiky. Chemický koncern BASF napríklad tento rok nezískal žiadnu väčšiu objednávku z Číny a aj priemyselný gigant Siemens potvrdil, že väčšie zákazky z Číny sa stávajú vzácnosťou.
DIHK odhaduje, že na budúci rok sa ekonomika menovej únie začne zotavovať a vývoz z Nemecka tiež ožije a stúpne o 6 %.
Predpovedá tiež, že import tento rok taktiež spomalí na 4 % a na budúci rok sa zvýši o 6 %.
Solídny domáci dopyt a stabilný pracovný trh v Nemecku sú tak hlavnou oporou nielen nemeckej, ale aj európskej ekonomiky.
"Nemecko je najdôležitejším exportným trhom pre 18 štátov únie," dodala DIHK.

Súvisiace články

Aktuálne správy