Časť nemeckých politikov navrhuje zásadnú reformu ECB

Düsseldorf/Frankfurt nad Mohanom 16. augusta (TASR) - Časť politikov koaličných strán v Nemecku z Kresťanskej demokratickej únie (CDU) a Slobodnej nemeckej strany (FDP) navrhuje zásadnú reformu Európskej centrálnej banky (ECB).

Düsseldorf/Frankfurt nad Mohanom 16. augusta (TASR) – Časť politikov koaličných strán v Nemecku z Kresťanskej demokratickej únie (CDU) a Slobodnej nemeckej strany (FDP) navrhuje zásadnú reformu Európskej centrálnej banky (ECB). Zmeny v jej činnosti sú vraj nevyhnutné vzhľadom na súčasnú dlhovú krízu v eurozóne. Poslanec za CDU a jej rozpočtový expert Klaus-Peter Willisch pre denník Handelsblatt uviedol, že treba nanovo definovať váhu jednotlivých hlasov vo všetkých grémiách ECB, a to podľa výšky podielu ich ručenia. Nemecko, ako jej hlavný podielnik, musí dostať vo všetkých otázkach právo veta. Dodal, že sa centrálna banka pod vedením jej súčasného prezidenta Maria Draghiho vzdiali od základnej úlohy, stanovenej jej európskym ústavným právom. Je ňou povinnosť strážiť stabilitu spoločnej meny.
ECB pod Draghiho vedením zmutovala na konsolidačnú banku (bad bank).
Finančný expert FDP Frank Schäffler sa vyjadril podobne. Poukázal napríklad na to, že Cyprus i Malta majú presne toľko hlasov ako Nemecko. Podľa neho je to ťažká chyba konštrukcie tohto ústavu.
Michael Hüther, riaditeľ Ústavu nemeckej ekonomiky (IW), bráni krízovú politiku ECB. Max Otto, profesor ekonómie na Odbornej vysokej škole vo Wormse povedal, že ECB nemá veľa možností ako reagovať ináč v súčasnej kríze. Môže byť naozaj len financovateľom štátov a pôsobiť ako konsolidačná banka. Musí tak konať, aby zabránila reťazovej reakcii. Súhlasí však s tým, že by sa váha hlasov v banke mala orientovať na hospodársku silu jej jednotlivých členov.

Súvisiace články

Aktuálne správy