Slovenský zväz sclerosis multiplex odstúpil od petície

Dôvodom je zistenie, že informácie, ktoré mali pri vyhlásení petície, boli zavádzajúce.

Slovenský zväz sclerosis multiplex (SZSM) odstúpil od petície, v ktorej požadoval zmenu indikačných obmedzení nevyliečiteľne chorých pacientov a schválenie lieku na poruchy chôdze. Dôvodom bolo podľa Jarmily Fajnorovej zo SZSM zistenie, že informácie, ktorými disponovali, boli zavádzajúce. Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva Peter Turčáni zväzu na stretnutí vysvetlil zámery indikačného obmedzenia. Fajnorová upokojuje ľudí so sklerózou multiplex, že indikačné obmedzenia vznikajú v prvom rade so zámerom chrániť pacienta.

Jednou zo zavádzajúcich informácií malo byť aj tvrdenie, že poisťovňa prestane preplácať liečbu pacientovi, ktorý nemal päť rokov prejavy ochorenia. „Dozvedeli sme sa, že ak poisťovňa odmietne po 5 rokoch preplácať liečbu, lebo pacient je bez atakov, po prvých náznakoch zhoršenia zdravotného stavu pacienta sa liečba vracia bez akýchkoľvek vyšetrení,“ uviedla Fajnorová. „A taktiež čo sa týka liekov 1. a 2. voľby, ak ošetrujúci lekár zhodnotí, že zdravotný stav pacienta je už taký, že lieky 1. voľby mu nezaberú, na základe výnimky zo zdravotnej poisťovne môže prejsť na lieky 2. voľby bez toho, aby prešiel všetkými liekmi 1. voľby,“ vysvetlila Fajnorová.

Ako ďalej uviedla, Turčáni prisľúbil, že bude hľadať aj cestu, aby sa odstránili prekážky k užívaniu lieku na poruchy chôdze a to s plnou alebo aspoň čiastočnou úhradou zdravotnej poisťovne. Na problém s dostupnosťou tohto lieku upozornil začiatkom júna pacient a doktor farmakológie Roman Hudec. Keďže ho poisťovne nepreplácali pre ľudí so sklerózou multiplex, z ktorých väčšina žije z invalidného dôchodku, mal byť pre nich prakticky neprístupný.

Koľko ľudí petíciu od začiatku júna podpísalo, Fajnorová nešpecifikovala. Podľa nej je podstatnejšie to, aby sa ľudia s ochorením skleróza multiplex dozvedeli pravdu a prestali sa strachovať, že nedostanú najlepšiu liečbu.

Súvisiace články

Aktuálne správy