Harmonizovaná inflácia mierne zrýchlila na 3,8 %

Priemerná ročná miera inflácie v júli dosiahla 4,1 % a v porovnaní s jej júnovou hodnotou sa nezmenila.

Rast spotrebiteľských cien sa v júli mierne zrýchlil. Ako informoval Štatistický úrad SR, inflácia meraná harmonizovaným indexom Európskej únie (HICP) dosiahla v siedmom mesiaci tohto roka na medziročnej báze 3,8 %. Oproti júnu tak zrýchlila o 0,1 percentuálneho bodu. Priemerná ročná miera inflácie tak v júli dosiahla 4,1 % a v porovnaní s jej júnovou hodnotou sa nezmenila. Medzimesačne zostali ceny v júli bez zmeny, kým v júni oproti máju stúpli o 0,2 %.

V medziročnom porovnaní naďalej najrýchlejšie rástli ceny dopravy a vzdelávania, ktoré stúpli zhodne o 6,1 %. Nasledovali ceny bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív, ktoré stúpli o 5,2 %, ceny zdravotníctva s rastom o 4,9 % a ceny potravín a nealkoholických nápojov, ktoré vzrástli o 4,8 %. Zdraželi aj rozličné tovary a služby o 4 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 3,6 %, alkoholické nápoje a tabak o 3,2 %, odevy a obuv o 1,9 %, rekreácia a kultúra o 1,6 % a nábytok, vybavenie domácnosti a bežná údržba domu o 0,7 %. Zlacneli len pošty a telekomunikácie o 0,2 %.

Na medzimesačnej báze zase v júli oproti júnu najrýchlejšie rástli ceny rekreácie a kultúry o 0,5 %. Oproti predchádzajúcemu mesiacu zdraželi aj alkoholické nápoje a tabak o 0,4 %, rozličné tovary a služby o 0,3 %, zdravotníctvo o 0,2 % a bývanie a energie, vzdelávanie a hotely, kaviarne a reštaurácie zhodne o 0,1 %. Na druhej strane klesli ceny odevov a obuvi o 0,5 %, rovnako ako aj ceny dopravy. Potraviny a nealkoholické nápoje zlacneli o 0,6 %. Bez zmeny oproti júnu zostali ceny nábytku a vybavenia domácnosti a pôšt a telekomunikácií.

V roku 2010 dosiahla harmonizovaná inflácia na medziročnej báze ku koncu roka 1,3 %, kým rok predtým vplyvom oslabeného dopytu ceny merané harmonizovaným indexom ku koncu roka stagnovali. Vlani, kedy koncoročná harmonizovaná inflácia dosiahla 4,6 %, sa vyšší rast cien očakával. Pôvodne ceny totiž ťahal aj oživujúci sa dopyt a svoje pridal aj konsolidačný balík vlády a tiež rast cien energií.

Očakávaný slabší hospodársky rast v roku 2012 by však mal mať vplyv aj na spomalenie dynamiky rastu cien. Národná banka Slovenska napríklad aktuálne odhaduje tohtoročný rast spotrebiteľských cien podľa harmonizovaného indexu na úrovni 3,5 %. Prorastovo by na infláciu v tomto roku mohli vplývať ďalšie konsolidačné opatrenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy