MF SR predstavilo prvý návrh rozpočtu, deficit má klesnúť na 2,9 %

Bratislava 15. augusta (TASR) – Štátny rozpočet by mal v budúcom roku dosiahnuť hotovostný deficit na úrovni 3,317 miliardy eur pri príjmoch 13,600 miliardy eur a výdavkoch 16,917 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2013, ktorý dnes zverejnilo Ministerstvo financií (MF) SR.
Rezort zároveň v návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky avizuje, že primárnym cieľom vlády je zníženie deficitu verejných financií v budúcom roku na 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Slovensko totiž musí dodržať svoje záväzky voči Európskej únii (EÚ) vyplývajúce z Paktu stability a rastu. Na ďalšie dva roky je cieľom dosiahnuť deficity na úrovni 2,4 % a 1,9 % HDP.
Z vládou pripravovaných konsolidačných opatrení sú v návrhu zohľadnené tie, ktoré už boli schválené alebo sú momentálne predmetom rokovania Národnej rady (NR) SR. Ide napríklad o zmeny v dôchodkovom systéme či zavedenie osobitným odvodov bánk a regulovaných subjektov. Ako však upozorňuje rezort financií, v rozpočte zatiaľ nie sú zapracované žiadne prioritné výdavkové tituly jednotlivých kapitol.
V súčasnej situácii zatiaľ schodok verejných financií v roku 2013 vychádza na 3,7 %, v ďalšom roku na 3,2 % a 2,7 % v roku 2015. "Na splnenie stanovených cielených deficitov je preto potrebné prijať dodatočné opatrenia v roku 2013 v celkovej výške 629,3 milióna eur, v roku 2014 vo výške 647,2 milióna eur a v roku 2015 vo výške 665,1 milióna eur," upozorňuje ministerstvo financií.
Podľa návrhu zákona o štátnom rozpočte má štátny príspevok poskytovaný mladému poberateľovi hypotekárneho úveru spĺňajúcemu zákonné podmienky dosiahnuť 2 % ročne a príspevok štátu na zvýhodnené mladomanželské pôžičky 3 % ročne. Návrh zatiaľ nepočíta so žiadnym navýšením platových taríf štátnych a verejných zamestnancov, ani funkčných platov príslušníkov bezpečnostných zložiek.
Ministerstvo financií očakáva zrýchlenie rastu slovenskej ekonomiky v budúcom roku na 2,6 % z tohtoročných 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy