Rehn: V prípade potreby sme pripravení poskytnúť pomoc aj Španielsku

Euro je "nezvratné". Európski lídri však nemajú na výber - musia realizovať hlboké reformy, aby zabránili eskalácii dlhovej krízy naprieč Európou, uviedol dnes v rozhovore pre americkú televíznu stanicou CNBC európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn.

New York 14. augusta (TASR) – Euro je „nezvratné“. Európski lídri však nemajú na výber – musia realizovať hlboké reformy, aby zabránili eskalácii dlhovej krízy naprieč Európou, uviedol dnes v rozhovore pre americkú televíznu stanicou CNBC európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn.
Rehn odmietol špekulovať, či Španielsko alebo Taliansko budú potrebovať finančnú pomoc. Uviedol však, že Európska únia (EÚ) je pripravená na situáciu, že niektorá ďalšia z krajín eurozóny požiada o záchranný úver.
Program pomoci pre španielske banky sa už začal realizovať. „A my budeme samozrejme paralelne pripravení na ďalšie kroky, ak to bude potrebné.“
Španielsko požiadalo EÚ o finančnú pomoc vo výške 100 miliárd eur na konsolidáciu domáceho bankového sektora. Špekuluje sa o tom, že španielska vláda bude nakoniec musieť požiadať aj o pomoc s financovaním, keďže úročenie španielskeho dlhu sa nachádza na dlhodobo neudržateľných úrovniach.
Rehn tiež nevylúčil nákup dlhopisov. „Je jasné, že Európska únia rovnako ako Európska centrálna banka sú pripravené konať. Pokiaľ sa splnia určité podmienky a ak niektorá z členských krajín požiada o pomoc, môžu spustiť program nákupu štátnych dlhopisov na primárnom trhu.“
ECB však môže nakupovať dlhopisy len na sekundárnom trhu, to znamená, že ich môže kupovať od bánk, ale nie priamo od štátov. Na primárnych trhoch môžu intervenovať stabilizačné mechanizmy – aktuálne fungujúci EFSF a jeho budúci nasledovník ESM.
Prezident ECB Mario Draghi po poslednom zasadnutí Rady guvernérov, uviedol, že banka opäť spustí nákup dlhopisov len v prípade, ak nejaká krajina požiada o pomoc z eurovalu a dohodnú sa podmienky, ktoré musí plniť.
Podľa Rehna európski lídri musia „zreformovať a posilniť samotné základy eura a eurozóny“. „Euro je nezvratné, a je nevyhnutné, aby sme zachovali jednotu eura.“

Súvisiace články

Aktuálne správy