KOZ definitívne nepostaví vlastného kandidáta na post riaditeľa SP

Bratislava 23. júla (TASR) – Odbory definitívne nepostavia svojho vlastného kandidáta na uvoľnený post riaditeľa Sociálnej poisťovne (SP). Po dnešnom rokovaní Prezídia Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR to pre TASR uviedol viceprezident KOZ Peter Gajdoš.

O podpore nominanta zamestnávateľov Michala Němca, či vládneho kandidáta, ktorým je bývalý poslanec Národnej rady SR za SDKÚ František Halmeš, sa pritom podľa Gajdoša odbory ešte rozhodnú na základe politických rokovaní. „Zatiaľ platí predchádzajúce odporúčanie prezídia, teda hlasovať za Němca,“ informoval viceprezident. Ako doplnil, KOZ má každopádne záujem na tom, aby nový šéf inštitúcie bol zvolený čo najskôr, keďže poisťovňa sa musí urýchlene začať pripravovať na realizáciu nových zákonov dôchodkovej reformy s plánovanou účinnosťou už od januára 2004.

Na ostatnom júlovom zasadaní správnej rady SP, v ktorej má rovnaké 7-členné zastúpenie každá zo skupín sociálnych partnerov, teda zamestnávatelia, poistenci aj štát, k voľbe riaditeľa nedošlo. Z rokovania totiž odišlo šesť členov rady, ktorých nominovala vláda, a rada sa tým stala neuznášaniaschopnou. Jej uznášaniaschopnosť je totiž definovaná prítomnosťou najmenej 14 členov, pričom z radov odborárov chýbali dvaja zástupcovia. Podľa rezortného ministra Ľudovíta Kaníka sa postupom vládnych zástupcov vytvoril priestor na to, aby sa sociálni partneri do najbližšieho rokovania rady 8. augusta lepšie oboznámili s vládnym kandidátom, ktorého kabinet schválil len deň pred plánovaným hlasovaním správnej rady. Ak by štátni zástupcovia zo zasadania neodišli, zamestnávatelia s odborármi mohli za nového šéfa SP zvoliť Němca, keďže na dosadenie riaditeľa stačí, aby kladne hlasovala väčšina z prítomných členov správnej rady. Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR podľa vyjadrenia jej zástupcu a podpredsedu správnej rady SP Mariána Rybára pritom do najbližšieho zasadania rady necíti potrebu meniť svoj postoj ani nominanta.

Predchádzajúceho riaditeľa SP Miroslava Knitla odvolala správna rada 3. júla na návrh ministra Kaníka. Dôvodom pre toto rozhodnutie bol Knitlov postup pri obstarávaní informačného systému za vyše 167 miliónov Sk, keď zmluvu s dodávateľom systému podpísal bez súhlasu správnej rady. Podľa zástupcov štátu v rade tým Knitl porušil záväzné uznesenie rady z februára tohto roku a tým aj zákon o SP.

Nový šéf SP by mal na svojom poste pôsobiť len do konca roka, keďže v zmysle návrhu zákona o sociálnom poistení, ktorý už schvaľuje parlament, má od januára 2004 platiť nový model riadenia SP. Návrh predpokladá, že súčasnú tripartitne zloženú správnu radu a riaditeľa nahradí 5-členná rada riaditeľov, menovaná vládou.

Súvisiace články

Aktuálne správy