Francúzsko prekvapilo trhy stagnáciou HDP v 2. kvartáli

Paríž 14. augusta (TASR) – Francúzske hospodárstvo v 2. štvrťroku 2012 stagnovalo, už tretí kvartál v rade. Oznámil to dnes štatistický úrad INSEE. Analytikov tento výsledok prekvapil. Očakávali totiž, že výkon druhej najväčšej ekonomiky eurozóny v 2. kvartáli klesne o 0,1 %.
INSEE zároveň zverejnil revidované výsledky za posledné tri mesiace 2011. Ukázalo sa, že hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska sa v závere minulého roka nezvýšil o 0,1 %, ako naznačoval rýchly odhad, ale jeho rast sa zastavil.
Centrálna banka v Paríži vo svojom odhade rovnako ako analytici predpovedala, že HDP krajiny sa v 2. kvartáli zníži o 0,1 % a aj v tomto, 3. štvrťroku dosiahne podobný výsledok.
Zo štatistík tiež vyplýva, že výdavky francúzskych domácností za tri mesiace do konca júna klesli medzikvartálne o 0,2 %, zatiaľ čo tvorba hrubého fixného kapitálu stúpla o 0,6 %. Tempo rastu importu sa v sledovanom období zrýchlilo o 1,8 %, kým export sa zvýšil len o 0,2 %, takže bilancia zahraničného obchodu Francúzska opäť negatívne prispela k HDP krajiny, a to vo výške 0,5 percentuálneho bodu.
Francúzsko sa zatiaľ vyhlo recesii. Odborníci ale upozorňujú, že vzhľadom na problémy ekonomík na juhu Európy, ktoré sú kľúčovými trhmi pre francúzske firmy, výkon ekonomiky nakoniec klesne.
Informovali o tom agentúry AP a RTTNews.

Súvisiace články

Aktuálne správy