Kríza sa nedá riešiť len zmenou daňových zákonov

Sofia/Hamburg/Mníchov 13. augusta (TASR) - Kríza sa nedá zvládnuť len zmenou daňových zákonov. Napísal to v dnešnom vydaní bulharský lavicový liberálny denník Sega v súvislosti s vývojom v susednom Grécku.

Sofia/Hamburg/Mníchov 13. augusta (TASR) – Kríza sa nedá zvládnuť len zmenou daňových zákonov. Napísal to v dnešnom vydaní bulharský lavicový liberálny denník Sega v súvislosti s vývojom v susednom Grécku. "Najväčším omylom súčasných politikov je presvedčenie," pokračoval jeho komentár, "že stačí, keď sa zmenia daňové zákony, aby do štátneho rozpočtu prúdili vyššie príjmy. Ide o hrubú chybu, ktorá v týchto ťažkých časoch čoraz zreteľnejšie zvýrazňuje kontúry depresie". V Grécku, na ktoré dozerá Trojka, je dostatok príkladov na to, ako sa napriek pochybnému úsiliu politikov a veriteľov o naplnenie štátnej pokladnice, dokonca aj drastickým opatreniam, nedosahuje predpokladaný výsledok.
Sega dodáva, že štát musí vedieť svoje príjmy aj získavať. "Teraz by sme mali pozorne sledovať, čo sa stane vo Francúzsku, keď prezident Francois Hollande začne realizovať svoju hrozbu a dane pre bohatých zdvihne až na 75 %," uviedla Sega.
Ku Grécku sa vo víkendových vydaniach novín vyjadrili aj viacerí poprední nemeckí politici. Potenciálny kandidát nemeckých sociálnych demokratov na funkciu spolkového kancelára, bývalý spolkový minister financií Peter Steinbrück podľa denníka Süddeutsche Zeitung uviedol, že azda Grékom možno dať v niektorých bodoch viac času. Ak sa totiž reformné prísľuby stále nedodržujú, objavujú sa pochybnosti, či sa neplytvá so solidaritou.
Minister zahraničných vecí Guido Westerwelle apeloval v denníku Welt am Sonntag na grécku vládu, aby plnila požiadavky, ktoré dohodne s Trojkou, zloženou z predstaviteľov Európskej komisie, Medzinárodného menového fondu a Európskej centrálnej banky. Dodal, že k zásadnejšiemu zmierneniu reformných úloh nemôže dôjsť.
Napriek dramatickej situácii sa Grécku za prvých sedem mesiacov roka podarilo znížiť schodok rozpočtu na 3,07 miliardy eur. Výsledok je pod stanoveným limitom. Do schodku však nie sú započítané úroky, ktoré platí krajina za svoje úvery.

Súvisiace články

Aktuálne správy