Cyprus bude možno potrebovať zahraničné úvery za vyše 18 mld. eur

Moskva/Nikózia 10. augusta (TASR) – Cyprus možno bude potrebovať do roku 2016 zahraničné úvery v hodnote od 10,6 až do 18,4 miliardy eur, čo v prípade hornej hranice predstavuje takmer 100 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. Informovala o tom tento týždeň Athens News Agency, ktorá sa odvolala na správu britskej banky Barclays.
Pôžičky bude potrebovať na splácanie dlhov, ako aj na rekapitalizáciu bánk. Celý bankový systém ostrovnej krajiny doplatil na dlhovú krízu eurozóny, no najmä na vysokú previazanosť s gréckym dlhom.
Krajina oficiálne požiadala Európsku úniu a Medzinárodný menový fond (MMF) o pomoc koncom júna, vláda sa však s veriteľmi zatiaľ nedohodla ani na výške záchranného úveru, ani na podmienkach, ktoré bude musieť na jeho získanie splniť. Vláda v Nikózii zároveň dúfa v získanie finančnej pomoci z Ruska. Tá by jej umožnila vyhnúť sa tvrdým úsporným opatreniam, ktoré podľa všetkého budú EÚ a MMF požadovať.
Cyprus už získal z Ruska výhodný úver s nízkym úrokom v objeme 2,5 miliardy eur, ktorý mu Moskva poskytla v decembri minulého roka. V prípade poskytnutia nového úveru Rusko ešte nerozhodlo.

Súvisiace články

Aktuálne správy