Schválenie zmien v dôchodkoch je podľa Richtera dobrá správa

vyšlo aj v DOMBRATISLAVA 10. augusta (SITA) - Schválenie zmien v prvom a druhom dôchodkovom pilieri a zvýšenie odvodov pre živnostníkov a dohodárov je podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera dobrou správou pre Slovensko.

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 10. augusta (SITA) – Schválenie zmien v prvom a druhom dôchodkovom pilieri a zvýšenie odvodov pre živnostníkov a dohodárov je podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera dobrou správou pre Slovensko. „Bola schválená jedna z priorít Programového vyhlásenia vlády,“ povedal po schválení novely zákona o sociálnom poistení. Vláda mala podľa neho záujem schváliť podmienky pre dlhodobú udržateľnosť dôchodkového systému, čo sa schválením novely zákona aj stalo.

Vyššie minimálne odvody pre živnostníkov, ktoré od začiatku budúceho roka stúpnu zo súčasných 160,24 eura na 185,3 eura, podľa Richtera živnostníkom v konečnom dôsledku pomôžu . „Prinesú to, že živnostník po odchode na dôchodok nebude odkázaný na štátne sociálne dávky,“ upozornil. Ostatné zmeny pre živnostníkov, ktoré zvýšia ich vymeriavací základ na platenie odvodov postupným znížením tzv. živnostníckych konštánt, podľa ministra môžu byť tiež prospešné. „Som presvedčený, že to pomôže tomu, že tí živnostníci, ktorí doteraz pracovali z donútenia, budú môcť uzatvoriť klasický, štandardný pracovnoprávny pomer,“ uviedol.

Šéf rezortu práce tiež ocenil zvýšenie odvodov pri práci na dohodu, čo je podľa neho štandardizáciou pracovno-právnej legislatívy. Zmeny, ktoré parlament schválil v prvom dôchodkovom pilieri, podľa ministra Richtera pre ďalšiu generáciu dôchodcov prinesú svoje pozitíva. „I keď pre niekoho nemusia byť práve najpopulárnejšie,“ povedal. Ide o zvyšovanie dôchodkového veku v nadväznosti na nárast strednej dĺžky života, či o postupný prechod na zvyšovanie dôchodkov o tzv. dôchodcovskú infláciu.

K schválenému pozmeňujúcemu návrhu poslanca Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS), podľa ktorého sa má sadzba do druhého piliera od roku 2017 do roku 2024 postupne zvyšovať o 0,25 percentuálneho bodu na konečných 6 %, minister uviedol, že je to prejavom záujmu vlády stabilizovať dôchodkový systém aj prijatím ústavného zákona. Ako dodal, začiatkom septembra osloví všetky poslanecké kluby, aby začali rokovať o obsahu ústavného zákona k dôchodkom.

Súvisiace články

Aktuálne správy