Bubeníková sa vzdala funkcie pri gréckej privatizácii

Bývalá šéfka Fondu národného SR majetku Anna Bubeníková sa po mediálnej kampani v súvislosti s kauzou Gorila a jej nomináciou na post poradcu pri privatizácii v Grécku tejto funkcie vzdala

Správa „EKONOMIKA: Bubeníková sa vzdala funkcie pri gréckej privatizácii“ rozšírená o ďalšie informácie.

BRATISLAVA 10. augusta (SITA) – Bývalá šéfka výkonného výboru Fondu národného majetku Anna Bubeníkova napokon Grékom pri privatizácii radiť nebude. Vzhľadom na aktuálnu mediálnu kampaň v súvislosti s kauzou Gorila sa totiž rozhodla s okamžitou účinnosťou svoje pôsobenie v Rade expertov pri Gréckom rozvojovom fonde ukončiť. Informovala o tom v tlačovej správe, ktorú médiám poskytli Bubeníkovej právni zástupcovia.

O odvolanie Bubeníkovej z funkcie poradkyne pri gréckej privatizácii chcelo už požiadať aj súčasné vedenie ministerstva financií, ktoré vyhlásilo, že o to požiada pracovnú skupinu Eurogroup. Dôvodom mali byť pochybnosti o etickej rovine tejto nominácie, čo vyvoláva aj nedôveru vo verejnosti, uviedol rezort vo svojom stanovisku. Ministerstvo zároveň chcelo upozorniť Eurogroup aj na to, že Anna Bubeníková bola z týchto dôvodov odvolaná už bývalou vládou z funkcie predsedníčky výkonného výboru Fondu národného majetku SR.

Anna Bubeníková však vo svojej tlačovej správy opätovne odmieta všetky obvinenia vyplývajúce zo spisu Gorila. Tvrdí, že celá táto kampaň je zameraná na zviditeľnenie sa slovenských morálnych autorít, pritom devastačným spôsobom diskredituje jej osobu v očiach verejnosti, ako aj v profesijnej sfére.

Pri svojom rozhodovaní o zotrvaní alebo nezotrvaní v pozícii poradcu gréckeho privatizačného fondu bola Anna Bubeníková podľa vlastných slov motivovaná hlavne snahou umožniť poradnému orgánu Gréckeho rozvojového fondu, aby všetko svoje úsilie mohol i naďalej venovať svojej hlavnej činnosti. „Uvoľnením svojho postu pre iného experta z krajín Európskej únie nemusí tento dôležitý poradný orgán pôsobiaci v Grécku posudzovať a vyhodnocovať dezinformácie a nepravdivé tvrdenia, neustále šírené viacerými médiami, ako aj niektorými politikmi na Slovensku a môže sa venovať plne svojej činnosti,“ píše sa v tlačovej správe Anny Bubeníkovej.

Bubeníková pracovala v Rade expertov, poradnom orgáne pri Gréckom rozvojovom fonde od júla 2011. Na vymenovanie ju navrhol poradný organ Európskej únie, ktorým je Hospodársky a finančný výbor. Súčasné vedenie ministerstva financií tvrdí, že Bubeníkovú do funkcie poradcu rady gréckeho privatizačného fondu nominoval bývalý šéf rezortu financií Ivan Mikloš. Urobil tak prostredníctvom vtedajšieho zástupcu SR v pracovnej skupine Eurogroup Martina Bruncka. Procedúra podľa rezortu financií neprebehla na úrovni vlády ani Národnej rady SR.

Účelom Gréckeho rozvojového fondu je privatizácia štátneho majetku, vrátane nehnuteľností, infraštruktúry a štátom vlastnených podnikov. Má za cieľ pritiahnuť zahraničný kapitál a prispieť k obnove gréckej ekonomiky. Fond bol zriadený na obdobie šiestich rokov. Jeho členmi sú experti z ekonomickej, právnej a technickej oblasti.

Súvisiace články

Aktuálne správy