Druhý pilier sa má otvoriť na päť mesiacov namiesto plánovaných troch

Bratislava 9. augusta (TASR) – Druhý dôchodkový pilier sa má otvoriť na päť mesiacov, a to od októbra tohto roka do januára budúceho roka. Takúto zmenu navrhli poslanci NR SR cez pozmeňovací návrh v spoločnej správe výborov. O tom, či sa táto zmena zaradí do zákona, rozhodne plénum v definitívnom hlasovaní spoločne so zákonom.
Možnosť vstupu a výstupu pre Slovákov sa tak podľa pôvodného plánu rezortu práce predĺži o dva mesiac. „Vzhľadom na krátke obdobie otvorenia možného vstupu a výstupu do druhého piliera z dôvodu zásadných zmien sa navrhuje predĺženie tohto obdobia,“ konštatuje sa v spoločnej správe.
Kapitalizačný pilier sa tak počas svojej niekoľkoročnej existencie otvorí už po tretíkrát. Prvé dve otvorenia zrealizovala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Rezort práce pri kvantifikácii vplyvov otvorenia systému starobného dôchodkového sporenia počíta s výstupom 60.000 Slovákov. Naopak, vstúpiť by ich malo podľa priemerných odhadov 10.000.
Zároveň sa navrhuje zníženie odplaty za správu dôchodkových negarantovaných fondov z vládou navrhovaných 0,6 % na 0,45 %. „Dôvodom navrhnutej zmeny je zatraktívnenie sporenia v negarantovaných fondoch pre sporiteľov,“ vysvetľuje sa v správe. Poslanci sa však nedotkli vládou navrhovanej zmeny zvýšiť odplatu za zhodnotenie majetku vo fondoch, a to z dnešných 5,6 % na 10 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy