Poštová banka sa bráni voči tvrdeniam o nekorektnom účtovaní

Poštová banka považuje článok uverejnený v týždenníku Trend za útok na banku a jej akcionárov

Poštová banka sa ohradila voči tvrdeniam týždenníka Trend, ktorý informoval o špekulatívnom účtovaní v rámci minuloročného hospodárenia banky. Podľa informácií v týždenníku nemala banka záruku od finančnej skupiny J&T na grécke dlhopisy účtovať cez výkaz ziskov a strát, ale mala sa prejaviť ako transakcia s vlastníkom vo vlastnom imaní bankového domu a Poštová banka tak namiesto zisku mala vykázať stratu cez 200 mil. eur. „Článok výrazným spôsobom poškodzuje dobré meno banky a banka ho považuje za útok nielen na ňu samotnú ale aj na akcionárov banky a jej manažment,“ uvádza banka. Zároveň dodala, že polročná účtovná závierka Poštovej banky potvrdila korektný spôsob vykazovania finančných údajov.

Týždenník Trend informoval, že podľa audítorskej spoločnosti KPMG Slovensko Poštová banka neúčtovala pri minuloročných hospodárskych výsledkoch korektne. Aj keď sa banka popálila na gréckych dlhopisoch, za vlaňajšok vykázala hrubý zisk cez 7 mil. eur. Keď totiž koncom roka dostala peniaze od J&T na straty zo zlej investície, transakciu zaúčtovala tak, že grécka očista jej výsledok prakticky neovplyvnila. Ako uviedol Trend, banka si umelo nafúkla výnosy. Správa audítora s podmieneným názorom vyplynula podľa Poštovej banky z odlišného pohľadu audítora na spôsob vykazovania účtovnej operácie, ktorá nemala vplyv na vlastné imanie a kapitál banky. „Akúkoľvek polemiku ohľadne spomínanej účtovnej operácie z roku 2011 považuje banka za účelovo vytiahnutú informáciu podanú nekorektným spôsobom,“ uviedla banka v stanovisku.

Za prvý polrok 2012 banka dosiahla čistý zisk 18,9 mil. eur. Polročná účtovná závierka banky je auditovaná a správa audítora je podľa vyjadrení Poštovej banky bez akejkoľvek výhrady, „čím jednoznačne potvrdil korektný spôsob vykazovania finančných údajov banky, ako aj to, že všetky účtovné operácie Poštovej banky uskutočnené ku koncu roka 2011 a počas prvého štvrťroka 2012 boli adekvátne danej situácii, čo vo svojom vyjadrení pre týždenník Trend potvrdila aj Národná banka Slovenska“.

Poštová banka vznikla na konci decembra 1992 a svoju činnosť začala 1. januára 1993. Na základe zmluvy so Slovenskou poštou predáva svoje produkty a služby aj prostredníctvom vyše 1 500 pôšt umiestnených na celom území Slovenska. Hlavným akcionárom banky je v súčasnosti spoločnosť Istrokapital SE.

Súvisiace články

Aktuálne správy