Správa negarantovaného fondu v 2. pilieri má zdražieť menej

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 9. augusta (SITA) – Poplatky za správu v negarantovanom dôchodkovom fonde by mali od začiatku septembra tohto roka vzrásť zo súčasných 0,3 % na 0,45 % ročne z čistej hodnoty majetku vo fonde. Takýto pozmeňovaci návrh k novele zákona o starobnom dôchodkovom sporení schválil ústavnoprávny výbor, ako aj gestorský výbor pre sociálne veci. „Dôvodom navrhnutej zmeny je zatraktívnenie sporenia v negarantovaných dôchodkových fondoch pre sporiteľov,“ zdôvodnil návrh ústavnoprávny výbor. Podľa vládneho návrhu by sa pritom tieto poplatky mali zvýšiť na 0,6 % ročne z čistej hodnoty majetku vo fonde.

Podľa ďalšieho pozmeňujúceho návrhu by sa mal druhý penzijný pilier otvoriť na päť mesiacov, od začiatku septembra tohto roka do konca januára budúceho roka. Vláda pritom počítala s tým, že bude druhý pilier otvorený pre vstup aj výstup od 1. októbra do 31. decembra tohto roka. „Vzhľadom na krátke obdobie otvorenia možného vstupu a výstupu z druhého piliera z dôvodu zásadných zmien v druhom pilieri sa navrhuje predĺženie tohto obdobia do konca januára 2013,“ uvádza sa v spoločnej správe k legislatívnemu návrhu.

Veková hranica, do ktorej bude môcť študent denného štúdia uzatvoriť dohodu o brigádnickej práci študentov, sa má predĺžiť z pôvodne navrhovaných 25 rokov na 26 rokov. Ďalším pozmeňujúcim návrhom sa má umožniť súbeh dobrovoľného dôchodkového poistenia s dobrovoľným nemocenským poistením bez povinnosti súbehu s dobrovoľným poistením v nezamestnanosti.

Súčasná výška poplatku za správu dôchodkového fondu vo výške 0,3 % ročne z čistej hodnoty majetku tak zostane len v garantovanom fonde. Zvýši sa poplatok za zhodnotenie majetku vo fondoch, a to z terajších 5,6 % zo zhodnotenia na 10 % zo zhodnotenia penzijných úspor. Vyššie poplatky sa majú zmierniť tým, že sa zníži poplatok pre penzijnú spoločnosť za vedenie dôchodkového účtu zo súčasného 1 % na 0,75 % zo sumy mesačného príspevku. Menej by si mala z prostriedkov určených na dôchodkové sporenie účtovať aj Sociálna poisťovňa. Tá si v súčasnosti ponecháva 0,5 % z výšky príspevku na vlastnú správu. Podľa návrhu rezortu práce by mala poisťovňa tvoriť svoj správny fond len z 0,25 % z výšky príspevku na penzijné sporenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy