O zmenách v dôchodkoch rokujú v druhom čítaní

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 6. augusta (SITA) – Poslanci začali piaty deň 6. schôdze parlamentu rokovaním v druhom čítaní o návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorá zavádza zmeny v dôchodkovom systéme a nastavení odvodov. Do rozpravy sa písomne prihlásilo 13 poslancov.

O zmenách v dôchodkovom systéme rokuje parlament v skrátenom konaní, o ktoré požiadala parlament minulý týždeň v pondelok vláda Roberta Fica. Kabinet chce totiž pre horší vývoj verejných financií znížiť príspevky do druhého piliera o mesiac skôr, už od začiatku septembra, a nie od začiatku októbra, ako bol pôvodný zámer. Vláda o mesiac skorším oslabením druhého piliera získa 40 mil. eur.

Sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri čaká zníženie príspevkov zo súčasných 9 % na 4 % hrubej mzdy, zvýšenie poplatkov pre dôchodkové správcovské spoločnosti a umožnenie výstupu z kapitalizačného piliera v období od 1. októbra do 31. decembra tohto roka. V rovnakom období budú môcť do sporivého piliera vstúpiť ľudia, ktorí zatiaľ nie sú klientmi dôchodkových spoločností. Vláda Roberta Fica chce tiež zrušiť automatický vstup mladých ľudí do druhého piliera s možnosťou výstupu do dvoch rokov od vstupu a namiesto toho zavedie dobrovoľný vstup pre ľudí do 35 rokov.

Minimálny vymeriavací základ pre SZČO na výpočet odvodov na sociálne a zdravotné poistenie sa od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 44,2 % priemernej mzdy na 50 % priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. Súčasné 40-percentné paušálne výdavky sa pre SZČO ohraničia stropom 420 eur mesačne. Kabinet tiež odvodmi viac zaťaží príjem z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Kým v súčasnosti z príjmu z dohôd platí zamestnávateľ len úrazové poistenie pri sadzbe 0,8 % z príjmu a garančné poistenie so sadzbou 0,25 % z vyplácaného príjmu, po novom by sa mali na dohodárov s pravidelným príjmom v prípade štandardnej osoby vzťahovať kompletné sociálne a zdravotné odvody so sadzbou 48,6 %.

Popoludní čaká poslancov obligátna štvrtková Hodina otázok.

Súvisiace články

Aktuálne správy