Inflácia v Číne klesla v júli na 30-mesačné minimum

Peking 9. augusta (TASR) – Medziročná inflácia v Číne klesla v júli na 30-mesačné minimum. To signalizuje, že centrálna banka má dostatočný priestor na ďalšie uvoľňovanie menovej politiky po znížení úrokových sadzieb v júni a júli, ktoré má podporiť spomaľujúcu sa ekonomiku.
Index spotrebiteľských cien sa v júli 2012 znížil na 1,8 % z 2,2 % v júni. Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Reuters, očakávali pokles až na 1,7 %. Na porovnanie, vlani v júli medziročná inflácia vyskočila na 3-ročné maximum 6,5 %.
"Tieto čísla dávajú viac priestoru na uvoľnenie menovej politiky," myslí si hongkonský ekonóm Nomury Čang Č‘-wej. "Teraz je už jasné, že index spotrebiteľských cien tento rok zrejme zostane pod oficiálnym inflačným cieľom 4 %, takže vláda sa môže sústrediť na podporu rastu."
Očakávanie, že Čína bude pokračovať v uvoľňovaní menovej politiky, podporilo rizikový apetít investorov a ázijské akcie vyskočili na trojmesačné maximum, austrálsky dolár testuje 4,5-mesačné maximum.
Medzimesačne sa čínske spotrebiteľské ceny v júli zvýšili o 0,1 %, pričom ekonómovia očakávali ich pokles o 0,1 %.
Zatiaľ sa neukazujú žiadne inflačné tlaky. V júli sa ceny výrobcov medziročne znížili o 2,9 %, čo bol ich najprudší pokles od októbra 2009. Júl bol už piatym mesiacom po sebe, v ktorom ceny výrobcov klesli.
Prezident Chu Ťin-tchao a premiér Wen Ťia-pao prisľúbili, že v druhom polroku sa urýchli korekcia menovej a fiškálnej politiky tak, aby podporovali ekonomiku.
Medziročné tempo rastu cien potravín sa v júli spomalilo na 2,4 % z 3,8 % v júni. Cena bravčového mäsa sa prepadla o 18,7 %. Naopak, inflácia bez započítania cien potravín mierne zrýchlila na 1,5 % z 1,4 % v júni.

Súvisiace články

Aktuálne správy