Srbsko chce urýchlene začať rozhovory s MMF o novom úvere

Belehrad 8. augusta (TASR) – Srbsko chce urýchlene začať rozhovory s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o novom úvere, pričom zároveň prisľúbilo, že bude pracovať na znížení rozpočtového deficitu.
Srbský minister financií Mladjan Dinkič oznámil záujem o rýchle začatie rozhovorov s MMF len deň po tom, ako na svoje posty rezignovali zostávajúci traja členovia 5-členného vedenia srbskej centrálnej banky. Urobili tak na protest proti oslabeniu nezávislosti banky. Krátko na to ratingová agentúra Standard & Poor’s znížila rating Srbska o jeden stupeň na BB-.
Dinkič prisľúbil, že rozpočtový deficit, ktorý by za tento rok mal dosiahnuť okolo 7 % hrubého domáceho produktu (HDP), zníži vláda v budúcom roku pod 4 % HDP, zatiaľ však odmietol priamo reagovať na výhrady Bruselu a MMF voči kontroverznému zákonu o centrálnej banke, ktorý umožní parlamentu priamu kontrolu nad inštitúciou.
Podľa Dinkiča chce Srbsko uzatvoriť s MMF dohodu o novom úvere, ktorý by nahradil súčasný pohotovostný úver v objeme 1,1 miliardy eur. Ten MMF pre neplnenie dohodnutých podmienok v oblasti výdavkov vo februári zmrazil. MMF však medzitým už signalizoval, že zákon o centrálnej banke bude mať vplyv na prípadné rozhovory.

Súvisiace články

Aktuálne správy