Brusel poprel správy, že Madrid požiadal o "urgentnú" pomoc pre banky

Brusel 8. augusta (TASR) – Španielsko nepožiadalo o "urgentnú" pomoc pre svoje banky, oznámila dnes Európska komisia, čím poprela informácie v španielskom denníku El País.
"Nedostali sme od Španielska žiadnu požiadavku na aktiváciu urgentnej pomoci…v kontexte záchranného plánu pre španielske banky," povedal hovorca Európskej komisie Olivier Bailly.
El País v dnešnom vydaní napísal, že podľa nemenovaných zdrojov zo španielskeho ministerstva hospodárstva Madrid a zástupcovia EÚ sú blízko dohody, ktorá "do niekoľkých dní" zabezpečí poskytnutie finančnej pomoci najproblematickejšej španielskej banke Bankia. V reakcii na tieto informácie sa hodnota akcií Bankie zvýšila krátko popoludní o viac než 10 %.
Minulý mesiac štáty eurozóny schválili dohodu, na základe ktorej bude môcť Španielsko získať pre svoj bankový sektor postupne úvery až za 100 miliárd eur, pričom prvých 30 miliárd eur vyčlenili pre prípad "urgentných finančných potrieb". Bailly však vysvetlil, že aj na získanie financií v rámci tohto "urgentného" balíka bude musieť španielska centrálna banka predložiť odôvodnenú žiadosť s konkrétnou sumou, ktorú ešte budú musieť schváliť príslušné inštitúcie ako EK či Európska centrálna banka.
Zatiaľ takúto žiadosť Brusel nedostal, dodal hovorca. V prípade, že Madrid žiadosť o urgentnú pomoc nepodá, financie pre španielske banky by nemali začať plynúť skôr než v októbri, keď sa dokončí previerka prvej skupiny problematických španielskych bánk, medzi ktorými je aj Bankia.

Súvisiace články

Aktuálne správy