Práce na druhom cestnom moste cez Váh stále nepokračujú

Trenčín 7. augusta (TASR) – Na stavbe druhého cestného mosta cez rieku Váh v Trenčíne sa stále nepracuje. Na stavenisku niet živej duše, ani žiadne stavebné mechanizmy. Práce stoja i napriek tomu, že hovorkyňa Slovenskej správy ciest (SSC) Iveta Fedorová koncom júna média informovala, že po niekoľkodňovom prerušení prác ich opäť 28. júna obnovili.
„Po zanalyzovaní situácie bolo rozhodnuté, že práce budú pokračovať podľa platnej vysúťaženej projektovej dokumentácie,“ povedala vtedy Fedorová. Po poldruha mesiaci od jej vyjadrenia je však stavenisko mŕtve. Podľa obyvateľov bývajúcich len niekoľko desiatok metrov od staveniska, sa tam už viac ako mesiac nepohlo prstom. „Rozbehlo sa to dobre, nasťahovali sa tam mechanizmy a dva – tri týždne sa tam pracovalo naplno. Potom sa to však zrazu zastavilo a odvtedy je tam ticho,“ povedal dôchodca Rudolf Kumpán.
Hovorkyňa zhotoviteľa stavby spoločnosti Strabag Edita Novotná nevedela o tom, že Slovenská správa ciest obnovila práce na stavbe mosta. „Naše posledné informácie boli z konca júna a podľa nich boli práce pozastavené. Naše rokovanie so Slovenskou správou ciest o ďalšom postupe pri stavbe mosta v Trenčíne zatiaľ neboli ukončené, takže bližšie nemôžeme poskytnúť,“ doplnila Novotná.
Podľa ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja boli dôvodom pozastavenia prác zmeny projektu bez toho, aby sa následne dotiahli všetky náležitosti. Ministerstvo z toho viní bývalé vedenie SSC z čias ministrovania Jána Figeľa. Exminister Figeľ je zase presvedčený, že za vzniknutú situáciu je zodpovedné súčasné vedenie ministerstva dopravy, ktoré si dôsledne neplnilo svoje kontrolné úlohy.
„Kvôli chybám ktoré sa udiali za ministra Jána Figeľa, musí zhotoviteľ stavby pripraviť varianty projektovej dokumentácie, podľa ktorej bude stavba pokračovať. V priebehu najbližších dní predloží varianty projektovej dokumentácie Slovenskej správe ciest a ministerstvu dopravy, ktoré vyberú ekonomicky najvýhodnejšiu alternatívu riešenia. Prepadnutia eurofondov sa v tejto chvíli neobávame, doba výstavby je podľa platnej zmluvy nastavená do októbra 2014, pričom EÚ nám v súčasnom programovom období preplatí oprávnené výdavky až do konca decembra 2015,“ dnes uviedol hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.
„Na základe informácií z kontrolného dňa je možné konštatovať, že investor stavby, teda SSC, vydal dodávateľovi stavby súhlas na pokračovanie stavby podľa právoplatnej stavebnej dokumentácie. Mestu Trenčín do dnešného dňa nikto neoznámil, že by došlo k zmene situácie,“ povedala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.
Výstavba druhého cestného mosta cez Váh sa začala po dlhých rokoch plných sľubov v polovici marca tohto roku. Stavia ho spoločnosť ZIPP-Strabag približne za 36 miliónov eur, hoci predpokladaná hodnota bola takmer 90 miliónov eur. Most majú dokončiť na jeseň 2014. Na výstavbu mosta by mala nadväzovať výstavba juhovýchodného obchvatu mesta, ktorá má spolu s mostom vyriešiť katastrofálnu dopravnú situáciu v Trenčíne.

UPOZORNENIE: TASR sa pokúsi získať stanovisko Slovenskej správy ciest.
TASR ponúka k správe zvukový záznam a fotoreportáž.

Súvisiace články

Aktuálne správy