Úročenie krátkodobých dlhov Španielska a Talianska opäť rastie

Londýn 7. augusta (TASR) – Úročenie krátkodobých dlhov Španielska a Talianska dnes vzrástlo. Investori začínajú byť opatrnejší po pomerne prudkom raste trhov, ktorého dôvodom je očakávanie, že Európska centrálna banka (ECB) opäť spustí program nákupu dlhopisov.
Prezident ECB Mario Draghi minulý týždeň povedal, že banka začne opäť nakupovať dlhopisy, ak ohrozené krajiny požiadajú pomoc z eurovalu a budú akceptovať prísne podmienky a dohľad nad ich plnením. To spôsobilo v uplynulých dňoch mierne uvoľnenie na dlhopisových trhoch okrajových štátov eurozóny.
Investori však nie sú úplne presvedčení, že intervencia ECB dokáže plne ochrániť Španielsko a Taliansko pred eskaláciou dlhovej krízy. Rovnako pretrvávajú obavy týkajúce sa podmienok, ktoré je treba splniť, než ECB zasiahne.
ECB chce, aby krajiny požiadali o pomoc zo stáleho Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS), než začne intervenovať. Avšak EMS ešte nie je funkčný. Nemecký ústavný súd bude o ňom rozhodovať až 12. septembra. Navyše niektorí analytici upozornili, že intervencia ECB by musela byť obrovská. Poukázali na to, že v minulosti skončili pokusy ECB o zastavenie nárastu úročenia gréckeho, írskeho a portugalského dlhu neúspechom.
Výnosy 2-ročných španielskych dlhopisov dnes vzrástli o 40 bázických bodov na 3,73 %. Ešte pred dvoma týždňami sa však ich výnosy pohybovali nad 7 %. Až Draghiho sľub, že ECB urobí všetko pre záchranu eura, spôsobil ich výrazný pokles. Výnosy 2-ročných talianskych dlhopisov sa dnes zvýšili o 38 bázických bodov na 3,47 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy