Priemyselná výroba v Česku klesla v júli medziročne o 2,2 %

Praha 7. augusta (TASR) – Priemyselná výroba v Česku sa podľa údajov štatistického úradu krajiny v júli medziročne znížila o 2,2 %. V máji dosiahol jej prepad 2,4 %. Česko patrí medzi najpriemyselnejšie štáty Európy. Priemysel má na jeho hrubom domácom produkte (HDP) takmer 40-% podiel, kým priemer EÚ je 28 %. Výroba klesla v 17 z 24 sledovaných sektorov spracovateľského priemyslu.
Podnikatelia upozorňujú na to, že sa ich chmúrne scenáre stávajú skutočnosťou, objednávky klesajú. Pavel Juříček, generálny riaditeľ Brano Group, dodal, že upozornenia prišli už vlani v septembri, že očakávania vlády v raste sú prehnané.
Hodnota nových objednávok klesla medziročne o 3 %. Česko ťahá už len dopyt zo zahraničia – domáce firmy nenakupujú. Objednávky firiem v Česku klesli medziročne o desatinu. Dovozy vzrástli iba slabo, kým vývoz dosiahol prírastok takmer 6,5 %.
V júli klesla stavebná produkcia medziročne o 8,4 %. Ďalší pokles dohodnutého objemu práce a počtu zamestnancov už zahlásilo viac ako 100 firiem monitorovaných Zväzom podnikateľov v stavebníctve.
Automobilky boli doteraz ťahúňmi rastu, ale strácajú dych. Celkovo výroba áut stále rastie, ale nové objednávky na autá v júli klesli o 1,6 %. Nie sú na tom tak zle ako farmaceutické firmy, či výroby iných dopravných prostriedkov. Im klesli objednávky takmer o polovicu.
Analytici nevylučujú, že v ďalších mesiacoch zažije krajina ešte horšie výsledky ekonomiky. Analytik ČSOB Petr Dufek poznamenal, že recesia českej ekonomiky, hoci nebude taká hlboká ako tá predchádzajúca, bude teraz dlhšia.

Súvisiace články

Aktuálne správy