Spory vlád v eurozóne ohrozujú celú EÚ

Berlín 6. augusta (TASR) – Spory vo vnútri eurozóny podkopávajú budúcnosť Európskej únie (EÚ), myslí si taliansky premiér Mario Monti. V rozhovore pre nemecký týždenník Spiegel varoval, že euro sa môže stať faktorom vzďaľovania jednotlivých krajín únie.
"Napätia, ktoré sprevádzajú eurozónu v posledných rokoch, už signalizujú psychologický rozklad Európy," uviedol Monti. "Ja môžem len privítať vyhlásenie ECB, že na trhu vládnych dlhopisov v eurozóne existujú "veľké poruchy". Je tiež pravda, že niektoré krajiny musia znášať mimoriadne vysoké náklady na financovanie svojich dlhov. To je presne to, čo ja hovorím už dlhší čas." Preto Monti požaduje, aby sa urýchlene prijali opatrenia na zníženie úročenia dlhov krízou zasiahnutých krajín, ako sú Španielsko a Taliansko.
Monti uviedol, že ak sa spoločná mena stane faktorom vzďaľovania jednotlivých krajín, znamená to "zničenie základov európskeho projektu". Taliansky premiér tiež požaduje vzhľadom na krízu väčšiu nezávislosť európskych vlád od parlamentov, v opačnom prípade je podľa neho rozpad pravdepodobnejší.
Investori a politici ešte stále špekulujú o vyhlásení prezidenta Európskej centrálne banky (ECB) Maria Draghiho týkajúceho sa nákupu vládnych dlhopisov. Trhy najprv klesli potom, čo Draghi vo štvrtok (2. 8.) uviedol, že Španielsko a Taliansko budú musieť ECB formálne požiadať o reštartovanie nákupu ich dlhopisov. Neskôr však začali posilňovať, keďže investori prišli k záveru, že ECB nakoniec začne dlhopisy opäť nakupovať, aj keď sa nevie kedy.
Výnosy 10-ročných španielskych dlhopisov vyskočili na 7,44 % po Draghiho tlačovej konferencii. Minulý týždeň nakoniec španielske vládne dlhopisy uzavreli s výnosom 6,77 %. Podobne výnosy talianskych 10-ročných dlhopisov najprv vzrástli na 6,28 %, a potom klesli na 6,01 %. Na porovnanie výnosy 10-ročných nemeckých dlhopisov predstavujú 1,42 %.
Podľa Montiho Taliansko pomáha Nemecku, ktorého náklady na financovanie sú rekordne nízke. Spolková vláda, ktorej dlhopisy sa považujú za bezpečný prístav, takto profituje z vysokého úročenia talianskych a španielskych dlhopisov. "Vysoké úroky, ktoré musí platiť Taliansko, v súčasnosti podporujú nízke úroky, ktoré platí Nemecko," uviedol Monti. "Bez tohto rizika by výnosy dlhopisov nemeckej vlády boli vyššie."

Súvisiace články

Aktuálne správy