Daňová reforma zvýši daňové zaťaženie rodiny s dvoma deťmi o takmer 2 %

Bratislava 22. júla (TASR) – Daňové zaťaženie rodiny s dvoma deťmi s hrubým mesačným príjmom daňovníka v pásme 9 540 Sk až 31 700 Sk a 32 900 Sk až 42 450 Sk sa po daňovej reforme zvýši o 1,97 % zo spoločného hrubého príjmu manželov mesačne.

Vyplýva to z výpočtov Inštitútu INEKO, ktoré v spolupráci s Podnikateľskou alianciou Slovenska (PAS) pripravilo daňovú kalkulačku. Vyššie spomínané zvýšenie platí v prípade, že pracujúca manželka daňovníka zarába mesačne 12 000 Sk hrubého, deti si ako vyživované osoby uplatňuje daňovník a 90 % spoločného príjmu manželov rodina vynaloží na spotrebu. Tá okrem iného zahŕňa 5 fliaš piva, 2 škatuľky cigariet a 18 litrov benzínu natural týždenne. „Ak by si deti ako vyživované osoby uplatnila manželka, dopady daňovej reformy na rodinu by boli miernejšie,“ konštatujú INEKO a PAS.

Zamestnaný daňovník si s pomocou daňovej kalkulačky, ktorá je sprístupnená na internetovej stránke INEKO, môže vypočítať zmenu čistého príjmu a svojich výdavkov po daňovej reforme.

Cieľom daňovej reformy z dielne Ministerstva financií (MF) SR je zjednodušiť daňový systém a preniesť váhu z priamych na nepriame dane. Od budúceho roka predpokladá zavedenie jednotnej danej z príjmu fyzických a právnických osôb na úrovni 19 %, pričom zákon už prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním. Zákony zvyšujúce od augusta spotrebnú daň z piva, tabaku a tabakových výrobkov, minerálnych olejov a novelu zákona o jednej 19-% DPH od budúceho roka už parlament schválil.

Súvisiace články

Aktuálne správy