Sekanina: Návrh zákona o bytových družstvách pomôže obnove bytového fondu

Bratislava 22. júla (TASR) – Návrh zákona o bytových družstvách, ktorým sa majú prispôsobiť podmienky obnovy bytového fondu štandardom v krajinách Európskej únie (EÚ), odovzdal dnes šéf Slovenského zväzu bytových družstiev (SZBD) Vladimír Sekanina na pripomienkovanie predsedovi Výboru NR SR pre sociálne veci a bývanie Vojtechovi Tkáčovi.

V návrhu sa definuje postavenie a funkcie všeobecno-prospešných bytových družstiev, ktoré úspešne fungujú v EÚ, a prispievajú k rekonštrukcii a obnove bytového fondu, stavieb verejného záujmu a historických jadier mestských a obecných sídiel.

V rozhovore pre TASR Sekanina upozornil, že po roku 1993 sa na Slovensku mylne predpokladalo, že obnovu chátrajúcich panelových domov vyrieši trh. Transformácia bytového fondu sa rozbehla bez toho, aby sledovala sociálne zloženie obyvateľstva. „Prostredníctvom všeobecno-prospešných bytových družstiev a organizácií by sme sa chceli vrátiť pred rok 1993. Spomínaný návrh zákona sme preto doladili o voľný pohyb kapitálu, ktorým by sa vytvoril širší priestor na prílev finančných zdrojov na rekonštrukciu a obnovu bytov,“ naznačil očakávania Sekanina. Podľa jeho slov aj keď už SR dostáva finančnú pomoc z Rozvojovej banky Rady Európy a ďalších finančných subjektov, na obnovu bytov by SR po vstupe do EÚ uvítala aj zdroje z eurofondov.

V súčasnosti má Slovensko 1,68 milióna domov a bytov. Z nich bytové družstevníctvo obhospodaruje 376 000 bytov, čo predstavuje 22 % bytového fondu. Panelové bytové komplexy chátrajú, je to tragédia, povedal Sekanina, ale dotácie zo štátneho rozpočtu nepokrývajú aspoň časť nákladov na obnovu, zatepľovanie a modernizáciu bytového fondu. „V tomto smere má Slovensko z minulosti sekeru asi 200 miliárd Sk,“ podotkol Tkáč. Vysvetlil, že situáciu komplikuje fakt, že väčšina Slovákov žije v rodinných domoch postavených v bývalom režime vďaka pôžičke. Väčšina týchto občanov ešte spláca úver z minulosti a paradoxne mnohí z nich sú sociálne odkázaní. Okrem toho znášajú dopady zmien vo vlastníctve bytov a domov, ktoré začali po roku 1990, povinnosti voči katastru, nezrovnalosti v evidencii pôdy. To všetko spôsobilo v bytovom fonde SR disproporcie medzi štátnym a družstevným vlastníctvom domov a bytov a paralelne pokračujúcou individuálnou bytovou výstavbou.

Obce a mestá tak riešia sociálne bývanie, výstavbu i obnovu bytov, ktorú cez dotácie a príspevky podporuje na základe rozhodnutia Ministerstva financií SR štátny rozpočet.

V snahe zastrešiť štátnu podporu bývania a zdôrazniť sociálne bývanie pripravil rezort výstavby nový relevantný návrh zákona v intenciách legislatívy EÚ. Vláda SR by sa ho mala prerokovať v septembri, potvrdil rezort výstavby.

Súvisiace články

Aktuálne správy