Úpravami v príspevkoch zdravotne postihnutým sa má budúci rok ušetriť 1 mld. Sk

Bratislava 22. júla (TASR) – Potom, čo sa od začiatku tohto roka zdravotne ťažko postihnutým sprísnili podmienky pre vyplácanie kompenzačných dávok, pocítia zrejme niektorí z nich od januára 2004 ďalšie právne úpravy, ktoré majú za cieľ ušetriť v štátnom rozpočte zhruba miliardu korún.

Za súčasnej legislatívy by budúcoročné štátne výdavky na kompenzáciu zdravotného postihnutia dosiahli podľa odhadov ministerstva práce až 6 miliárd Sk, rezort financií ich však v záujme udržateľnosti verejných financií chce limitovať na úrovni 5 miliárd Sk. Ministerstvo práce preto už predložilo do pripomienkového konania návrh novely zákona o sociálnej pomoci, ktorý znižuje sumy niektorých príspevkov, a tým šetrí štátne peniaze.

Podľa Petra Húsku z tlačového oddelenia ministerstva práce však navrhované úpravy neznamenajú paušálne škrty, ale adresujú pomoc štátu tým postihnutým, ktorí ju naozaj potrebujú, pričom tam, kde je to opodstatnené, sa dávky dokonca zvyšujú. Týka sa to napríklad príspevku za opatrovanie ťažko zdravotne postihnutých, kde by sa mala suma dávky zvýšiť zo 6 000 na 7 000 Sk a v prípade opatrovania dvoch takýchto ľudí z 8 000 na 9 000 Sk. Na druhej strane by sa však mal odstrániť súčasný diskriminačný stav, keď príbuzný, ktorý sa stará o postihnutú blízku osobu, dostáva rovnakú sumu príspevku bez ohľadu na to, či ešte má nejaký iný príjem alebo nie. Domácnosti, kde sa dôchodca stará o svojho partnera a popri dôchodku poberá aj príspevok za opatrovanie, sú tak na tom teraz finančne oveľa lepšie ako napríklad nezamestnaný rodič, poskytujúci opateru svojmu postihnutému dieťaťu. Po novom dostane dôchodca za svoju opateru len 2 000 Sk a ak sa stará o dve osoby, tak 2 500 Sk.

Šetrenie sa v zákone prejaví na príspevku na prepravu s plánovaným znížením z 2 500 na 2 000 Sk, ako aj na príspevku, ktorý štát poskytuje asi 35 000 postihnutým na diétne stravovanie. Jeho výška by sa mala zredukovať z terajších 983 Sk na 700 Sk, ktoré podľa analýz ministerstva zdravotníctva pokrývajú mesačné výdavky na diétu. Rovnako peňažný príspevok, ktorý pomáha zdravotne postihnutým ľuďom zvládnuť výdavky na psa so špeciálnym výcvikom, by sa mal znížiť o 200 Sk na 1 000 Sk. Mierne prilepšenie z 200 na 300 Sk naopak navrhuje ministerstvo v prípade príspevku na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich s hygienou alebo opotrebovaním šatstva a bytového zariadenia.

Ako upozornil Húska, novela s plánovanou účinnosťou od januára 2004, predpokladá zmeny aj v oblasti zariadení sociálnych služieb, kde sa sprísni štátny dozor ministerstva. „Subjektom, ktoré v určenej lehote neodstránia zistené nedostatky, ktoré sú v nesúlade so zákonom o sociálnej pomoci, bude môcť štátny dozor uložiť pokuty do 25 000 Sk,“ doplnil. Priblížil pritom, že môže ísť o prípady, kedy zariadenia nevedú poradovník čakateľov na svoje služby, nevedia dokladovať, ako o konkrétnom prípade rozhodla komisia a podobne.

Peňažné príspevky na kompenzáciu podľa platnej legislatívy vyplácajú okresné úrady občanom s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorí splnia príslušné podmienky. Na opakované príspevky v oblasti zvýšených výdavkov pritom majú od začiatku tohto roka nárok len tí, ktorých príjem nepresahuje dvojnásobok sumy životného minima (ŽM) pre plnoletú fyzickú osobu, teda v súčasnosti 8 420 Sk. V prípade príspevku na osobnú asistenciu je takouto hranicou trojnásobok ŽM a pri jednorazových peňažných príspevkoch päťnásobok tejto sumy.

Súvisiace články

Aktuálne správy