Euro reagovalo na výsledky summitu EÚ posilnením na 1,27 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 29. júna (TASR) – Spoločná európska mena dnes reagovala prudkým posilnením na závery summitu lídrov Európskej únie. Experti však pochybujú, či závery môžu dlhodobo podporiť dôveru v euro. Po oznámení prvej dohody euro v rannom obchodovaní vyskočilo o 1,5 centa a popoludní posilnilo o ďalší takmer cent. Podvečer sa euro predávalo tesne pod 1,27 USD. Vo štvrtok večer pritom stálo len niečo nad úrovňou 1,24 USD.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila napoludnie referenčný kurz na 1,2590 (vo štvrtok: 1,2418) USD/EUR.
Lídri únie sa na summite dohodli, že pomôžu Taliansku a Španielsku, ktoré majú problémy s vysokým úročením svojho dlhu. Európske stabilizačné mechanizmy EFSF a EMS zrejme podporia krajiny na dlhopisových trhoch. Navyše úvery pre Španielsko na konsolidáciu bánk nebudú mať prioritný status. To znamená, že v prípade odpisu časti dlhu nebudú zvýhodnení verejní veritelia. Okrem toho stabilizačné mechanizmy budú môcť poskytovať pomoc nielen štátom, ale priamo aj bankám – avšak až po vytvorení spoločného bankového dohľadu.
Aj keď summit prekonal nízke očakávania finančných trhov, experti sú zdržanliví. Pozitívny vplyv nemusí trvať príliš dlho, myslí si analytik Commerzbank Ulrich Leuchtmann. Hlavný ekonóm Berenberg Bank Holger Schmieding varoval, že nákup dlhopisov stabilizačnými mechanizmami (EFSF a EMS) sa môže vrátiť ako bumerang. Krízové fondy majú totiž len obmedzenú kapacitu a investori budú špekulovať proti nim. Plány dohodnuté na summite môžu podľa Schmiedinga fungovať len vtedy, ak ich rozhodne podporí aj ECB.

Súvisiace články

Aktuálne správy