Pri nákupe cez internet je bezpečnejšia platba dobierkou

Bratislava 20. januára (TASR) – Keď sa ľudia rozhodnú pre nákup v slovenskom internetovom obchode, s ktorým doteraz nemali skúsenosti a nemajú o ňom ani referencie od známych, bezpečnejšie je uprednostniť platbu priamo pri prevzatí tovaru, teda na dobierku. Pre TASR to uviedol výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektronický obchod (SAEC) Jozef Dvorský.
"Alebo ešte lepšie je, ak nám to umožňuje internetový obchod a vzdialenosť, platba v hotovosti v prevádzke obchodu," dodal Dvorský. V prípade, ak ľudia v internetovom obchode dlhodobo pravidelne nakupujú, poznajú ho a sú spokojní so službami, môžu si vybrať aj z ostatných možností platby. Napríklad zaplatenie za tovar vopred prevodom na účet alebo prostredníctvom platobnej karty.
"Pokiaľ ľudia nakupujú v zahraničných internetových obchodoch, kde zvyčajne nemôžu využiť možnosť dobierky a platby v hotovosti, sú odkázaní na využitie platobnej karty alebo iných kariet v niektorom platobnom systéme," vysvetlil Dvorský. V takýchto prípadoch by sa preto podľa neho mali snažiť nakupovať v renomovaných a overených zahraničných internetových obchodoch.
"Podľa možnosti s globálnou pôsobnosťou vo viacerých vyspelých krajinách," priblížil. A ak je to možné, lepšie je využívať platobné karty určené špeciálne na platbu v prostredí internetu s primeraným úverovým rámcom alebo s primeraným vkladom vlastných finančných prostriedkov. "Tie nie sú napojené na účty s úsporami, aby ľudia v prípade problémov neohrozili všetky svoje úspory," doplnil Dvorský.

Súvisiace články

Aktuálne správy