Vyhlásenia Saudskej Arábie posunuli cenu WTI nad 100 USD/barel

Kuala Lumpur 17. januára (TASR) – Cena americkej ľahkej ropy sa dostala cez hranicu 100 USD za barel (159 litrov) po tom, ako Saudská Arábia, najväčší vývozca komodity, oznámila, že podporuje ceny ropy približne na tejto úrovni.
Americká ľahká ropa WTI s dodávkou vo februári vzrástla na poludnie v Kuala Lumpur o 1,56 USD na 100,26 USD (79,14 eura) za barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent vzrástla v Londýne o 59 centov na 111,93 USD/barel.
Ceny ropy zaznamenali rast po tom, ako minister ropného priemyslu Ali al-Naími pre americkú stanicu CNN povedal, že Saudská Arábia chce stabilizovať ceny komodity v tomto roku na úrovni 100 USD za barel a je pripravená zvýšiť jej dodávky na trh, ak to bude potrebné. Zvýšenie dodávok by síce malo viesť k poklesu cien, no ministrove slová opätovne zvýšili napätie na Blízkom východe. Irán totiž už ostatné krajiny regiónu varoval, aby sa nepokúšali kompenzovať prípadné blokovanie iránskeho ropného vývozu zo strany západných krajín.
K rastu cien dopomohli aj správy z Číny, konkrétne rast jej ekonomiky za 4. štvrťrok (o 8,9 %) a celý rok 2011 (o 9,2 %). Aj keď sa rast oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka a celému roku 2010 spomalil, stále je dostatočný na to, aby sa Čína vyhla takzvanému tvrdému dopadu, ako aj na to, aby dopyt po rope ostal na stabilnej úrovni.
Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy