Zlato brzdí svoj prepad, fundamenty sa lepšia

Po výbornej nálade zo začiatku týždňa prichádza na trh ťaživejší sentiment a to z niekoľkých dôvodov. Nemecko malo opäť mierny problém s umiestnením svojich dlhopisov, úložky ECB opäť prekonali svoj rekord a výnosy dlhopisov dnes na striedačku viedli Španielsko, neskôr Francúzsko a aktuálne Belgicko. Francúzi okrem dnešných slabších spotrebiteľských výdavkov prevzali rétoriku Grékov a namiesto škrtov začínajú zdôrazňovať potrebu stimulácie rastu. Neprešlo ani niekoľko mesiacov a politici si už uvedomili, že škrtanie výdavkov vlády znamená znižovanie HDP – ak teda rast nezatiahnu investície alebo spotrebiteľské výdavky. To sa nedeje a tak budeme pravdepodobne čoraz viacej počuť o odmietaní škrtov. Politici už pochopili, z čoho sa skladá HDP, ale ešte nepochopili to, že škrtmi ekonomiku zadusia a jediným riešením je znižovanie daňového (a odvodového) zaťaženia a zároveň znižovania výdavkov štátu. To by však politici prišli o zdroj príjmov a už by nemohli toľko rozhadzovať. A keďže stále platí, že vlastné záujmy sú prednejšie ako nejaká ekonomika alebo občania, začíname počúvať, že „nie je možné nájsť priestor pre ďalšie škrty“ Euro na to reaguje po svojom, je opäť pod $1.30. Dnes sa najviac darí zlatu a rope, čo zabezpečil opäť Irán, ku ktorému sa dostaneme v ďalšej analýze.

Kovy

Včera sme písali o tom, že striebru pomohlo zatváranie krátkych pozícií. Dnes už vieme, že striebru dopomohol i fyzický dopyt a US Mint predal včera ekvivalent 8% minuloročného predaja strieborných mincí Silver Eagle. 3.2 mil. strieborným minci (každá váži jednu trójsku uncu) predstavuje 88% nárast oproti prvému dňu minulého roka.

Dnes však rastie rýchlejšie zlato a zaujímalo nás, či je za tým len Irán, alebo aj iné faktory. Minulý týždeň sme písali o tom, že udržateľnosť súčasného tempa rastu produkcie je otázna. Dnes prišla pomyslená prvá lastovička – 6. najväčší producent zlata, Peru, zverejnil dáta produkcie za 11 mesiacov minulého roka a zatiaľ to vyzerá na 1.17% medziročného poklesu. Ešte horšie vyzerajú dáta za samotný november, ktorý priniesol viac ako 12% medziročný pokles. Najväčší producent Čína vyprodukovala za rok 2010 345 ton zlata, za prvých 9 mesiacov roka 2011 zatiaľ 341 ton, čo vyzerá sľubne. Čína je však napriek najvyššej produkcii zlata čistým importérom. Austrália (druhý najväčší producent zlata na svete) v 3Q2011 vyprodukovala o 2.4% menej ako v 2Q2011. Na jeseň začali austrálski producenti prechádzať na menej výdatné žily, keďže vysoké ceny zlata im zabezpečovali slušné príjmy.

Na strane dopytu sa pozrime na dvoch najväčších importérov zlata, Indiu a Čínu. V Indii sa očakáva medziročný pokles o 20-30%, avšak medzi-kvartálne už veľký pokles nenastane a tento rok sa očakáva dopyt na úrovni minuloročného. V Číne sa dokonca očakáva rast dopytu od šperkárov o 35% medziročne, čo bude povzbudzovať fyzický dopyt. Hlavne zastabilizovanie dopytu z Indie sa dá hodnotiť ako dobrý signál. Na grafe nižšie vidíme, že spred medzi cenou zlata v indických rupiách (INR, biela línia) a USD sa ustálil a cena v rupiách prestala divergovať. Takže časy, keď indické zlato tvorilo vrcholy zatiaľ čo americké padalo sú (nateraz) za nami. Indická rupia je nad svojimi minimami z polovice decembra 2011.

Špekulatívne stávky na rast zlata klesli na nové dná a sú najnižšie od apríla 2009. Čistá špekulatívna pozícia však zatiaľ neklesla pod svoje októbrové dná, hoci k nim nemá ďaleko. Jedine vďaka miernemu poklesu short pozícií je celkový obraz menej negatívny ako v októbri. V prípade ďalšieho poklesu long pozícií a vytvorenia nového dna v čistej stávke na rast by to bol negatívny signál pre cenu zlata. Čistá long pozícia na zlate predstavuje 130 788 kontraktov, posledné dná sú z polovice októbra a to 126 978 kontraktov.

V neposlednom rade sa vráťme k trhu s lízingom zlata, ktorý v druhej polovice decembra začal naznačovať extrémny nedostatok likvidity na trhu, ktorý jasne preferoval USD. Avšak po dodávaní likvidity centrálnymi bankami sa spred medzi 3M LIBOR USD a 3M lease rate na zlato normalizoval na úrovne bežné z posledných dvoch rokov. Pozitívna správa.

Graf ceny však nateraz hovorí jasne a to, že zlato vytvorilo na konci decembra nové dno a potvrdilo klesajúci trend. Pozitívnym signálom však je včerajšie zatvorenie nad 2-týždňovým klesajúcim trendom, ktorý potvrdili dnešné ďalšie zisky. Na dennom grafe vidíme, že posledné vrcholy na úrovni $1615 boli testované, avšak zatiaľ neprekonané. Ich prekonanie by viedlo k testu 200 MA, aktuálne na úrovni $1631. Toto sú úrovne, ktoré zlato musí na zvrátenie krátkodobého klesajúceho trendu. Podporovať ho bude zastabilizovaný dopyt, nateraz vyriešená likvidita bánk a hrozba iránskeho konfliktu.

Autor: Tomáš Plavec | TRIM Broker, a.s.

Upozornenie: TRIM Broker, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finan

Súvisiace články

Aktuálne správy