Deutsche Telekom dostal od AT&T kompenzáciu 3 miliardy USD

Bonn 4. januára (TASR) – Príjem Deutsche Telekomu (DT) na sklonku minulého roka náhle vzrástol o tri miliardy USD (2,31 miliardy eur). Hovorca nemeckej telekomunikačnej spoločnosti dnes agentúre DPA potvrdil, že DT dostal peniaze od americkej spoločnosti AT&T. Na sume sa obe firmy dohodli, že ju DT dostane v prípade, ak sa neuskutoční prevzatie dcéry T-Mobile US koncernom AT&T.
Dohodu o predaji dcéry T-Mobile US definitívne zmaril krátko pred Vianocami americký protimonopolný úrad.
Súčasťou dohody o kompenzáciách je aj právo DT využívať licencie AT&T tretej generácie pre mobilnú komunikáciu. Tým sa dcéra DT dostane v USA aj do oblastí, v ktorých neboli jej služby doteraz prístupné. Celkovo sa počet obyvateľov, ktorí by sa mohli stať jej klientmi, zvýši z 220 miliónov na 280 miliónov. Celkový efekt finančnej transakcie však zníži povinnosť DT urobiť odpisy z majetku T-Mobile, s ktorými už nepočítal.
Šéf DT René Obermann sa chcel predajom T-Mobile oslobodiť od najproblémovejšej dcéry koncernu. Tá je na americkom trhu zo štyroch operátorov najmenšia. V poslednom období záujem o jej služby silno klesal.
Hodnota transakcie s AT&T o predaji T-Mobile mala byť 39 miliárd USD. Americký koncern sa mal stať v Spojených štátoch v tomto segmente trhu jednotkou. Bol by sa dostal pred spoločnosť Verizon.

Súvisiace články

Aktuálne správy