Varovanie S&P má politické motivácie

Varovanie americkej ratingovej agentúry Standard & Poor's (S&P) adresované eurozóne je politicky motivované, tvrdí guvernér rakúskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Ewald Nowotny.

Viedeň 6. decembra (TASR) – Varovanie americkej ratingovej agentúry Standard & Poor’s (S&P) adresované eurozóne je politicky motivované, tvrdí guvernér rakúskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Ewald Nowotny. Jeho načasovanie rovnako ako rozsah majú podľa neho jasný politický kontext.
Nowotny zdôraznil, že to nie je žiadna sprisahanecká teória. S&P sa podľa neho snaží vyvinúť tlak na politikov. Pondelkové (5. 12.) varovanie sa totiž netýka jednotlivých krajín, ale celej eurozóny a súvisí s piatkovým (9. 12.) summitom Európskej únie (EÚ), na ktorom budú lídri rokovať o riešení európskej dlhovej krízy. Nowotny to považuje za znepokojujúce, zdôraznil však, že "ECB sa nenechá dostať pod tlak".
Agentúra S&P v pondelok večer pohrozila 15 krajinám eurozóny znížením ratingu, pričom sa to týka aj šiestich krajín s najvyšším ratingom.

Súvisiace články

Aktuálne správy