Varovanie S&P o možnom znížení ratingu štátom eurozóny znížili ceny ropy

Cena ropy WTI dnes v Ázii klesla k hranici 100 USD za barel (159 litrov), keď trhy zareagovali na oznámenie ratingovej agentúry Standard & Poor's (S&P), že do troch mesiacov by mohla masovo znížiť rating 15 štátov eurozóny.

Singapur 6. decembra (TASR) – Cena ropy WTI dnes v Ázii klesla k hranici 100 USD za barel (159 litrov), keď trhy zareagovali na oznámenie ratingovej agentúry Standard & Poor’s (S&P), že do troch mesiacov by mohla masovo znížiť rating 15 štátov eurozóny. Všetko bude závisieť od výsledkov piatkového (9.12.) summitu európskych lídrov v Bruseli.
Zníženie ratingu hrozí všetkým štátom s najvyšším hodnotením na úrovni AAA, pričom Francúzsku až o dva stupne. V takomto rozsahu plánuje S&P znížiť rating väčšine krajín eurozóny, zníženie o jeden stupeň nevylučuje pri Rakúsku, Belgicku, Fínsku, Nemecku, Holandsku a Luxembursku. Znamená to, že problémy s ratingom by mala už celá eurozóna, keďže Grécko s ratingom CC dávnejšie spadlo do špekulatívneho pásma a Cyprus zaradila agentúra do režimu pozorovania pre prípadné zníženie ratingu už skôr.
"Systémové problémy v eurozóne sa v posledných týždňoch zvýšili do takej miery, že začali ohrozovať úverové hodnotenie eurozóny ako celku," oznámila S&P.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v januári klesla na poludnie v Singapure o 50 centov na 100,49 USD (74,76 eura) za barel. Na záver pondelkového obchodovania sa cena WTI zvýšila o 3 centy a uzatvorila na úrovni 100,99 USD/barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent obchodovanej v Londýne klesla o 60 centov na 109,21 USD/barel.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy