Do konca mája VÚB emitovala a predala investorom HZL v objeme 3,6 mld. Sk

Bratislava 10. júna (TASR) – Všeobecná úverová banka (VÚB), a.s. doteraz schválila hypotekárne úvery (HÚ) vo výške necelých 6 miliárd Sk. Na krytie úverov používa prevažne hypotekárne záložné listy (HZL), ktoré do konca mája emitovala a predala investorom v objeme 3,6 miliardy Sk.

Táto siedma emisia HZL VÚB bola realizovaná v objeme 1 miliardy Sk, pričom menovitá hodnota bola stanovená na 100 000 Sk. Splatnosť je 10 rokov s kupónom, respektíve s fixným ročným úrokovým výnosom 5,1 %. V praxi to znamená, že VÚB sa v nasledujúcich 10 rokoch zaviazala majiteľom dlhopisov vyplácať ročne 5,1-% výnos a po uplynutí tejto lehoty aj istinu.

Investície do HZL, uvádza sa v tlačovej informácii VÚB, sú medzi investormi stále viac obľúbené. Prispieva k tomu fakt, že HÚ sú kryté reálnymi a v prospech VÚB založenými nehnuteľnosťami a nebezpečenstvo nesplatenia istiny alebo nevyplatenia výnosov z HZL je tak minimálne. Fixný ročný úrokový výnos HZL sa odvíja predovšetkým od úročenia štátnych dlhopisov s rovnakou lehotou splatnosti. Okrem toho výnosy z dlhopisov nepodliehajú 15-% zrážkovej dani tak ako výnosy zo štátnych dlhopisov, respektíve z vkladov v bankách. Znamená to, že v prípade uloženia peňazí na termínovaný vklad v banke na tri roky dostane vkladateľ zhruba o 1 % menej. Otázne však podľa VÚB je, či sa táto výnimka pre HZL ponechá aj po začatí daňovej reformy, ktorá je naplánovaná na 1. januára 2004.

Pre banku je veľmi dôležité, že hoci primárny predaj plánovala až na 3 mesiace, už v priebehu prvého bola celá emisia upísaná. Záujem inštitucionálnych investorov výrazne presahoval objem 900 miliónov Sk, ktorý bol určený práve pre tento trhový segment. Ostatných 100 miliónov Sk bolo predaných prostredníctvom bankových poradcov, manažérov private bankingu a pobočkovej siete VÚB. Veľký záujem o investovanie do HZL dáva odpoveď na časté otázky investorov v súvislosti s likviditou na trhu, teda o rýchlosti realizácie objednávky investora, ktorý sa rozhodne cenné papiere kúpiť, resp. predať. To, že splatnosť dlhopisu je 10 rokov teda neznamená, že investor bude musieť mať viazané finančné prostriedky na celých 10 rokov.

Práve prostredníctvom Burzy cenných papierov v Bratislave, ktorá organizuje obchodovanie na sekundárnom trhu, je možné realizovať nákup a predaj aj HZL VÚB. Siedma emisia je kótovaná na hlavnom trhu burzy, čím je zdôraznená kvalita týchto cenných papierov. Taktiež VÚB pripravuje zaradenie emisie do modulu tvorcov trhu, čo je zárukou každodennej kotácie tak predaja, ako aj nákupu HZL. Tým vlastne VÚB dáva záruku likvidity všetkým, ktorí HZL VÚB nakúpili, že ak sa rozhodnú ich pred splatnosťou „vymeniť“ na hotovosť, tak to môžu urobiť bez zbytočných časových strát, a to aj napriek tomu, že banka zdôrazňuje dlhodobú výnosovosť takejto investície. V minulom roku boli HZL preto jednou z najvýnosnejších investícií.

Súvisiace články

Aktuálne správy