Peňažná zásoba M2 sa v apríli zvýšila o 4,1 miliardy Sk na 693,5 miliardySk

Bratislava 2. júna (TASR) – Objem peňažnej zásoby M2 sa v apríli 2003 zvýšil o 4,1 miliardy Sk a dosiahol 693,5 miliardy Sk. Jej medziročná dynamika sa v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zrýchlila o 1,4 percentuálneho bodu na 9,5 %, čo bolo ovplyvnené medzimesačným poklesom v rovnakom období minulého roka.

Ako vyplýva z informácií Národnej banky Slovenska (NBS), v rámci štruktúry M2 došlo k medzimesačnému nárastu subagregátu peniaze M1, kým kvázipeniaze poklesli. Na zvýšení peňažnej zásoby sa podieľali predovšetkým netermínované vklady, čo bolo čiastočne kompenzované znížením termínovaných vkladov.

Obeživo mimo bánk si už tretí mesiac po sebe podľa centrálnej banky udržalo stabilné tempo rastu na úrovni 9 %. Netermínované vklady od začiatku roka zaznamenávajú zrýchľovanie medziročnej dynamiky, keď v apríli tohto roku dosiahla 22,7 %. Medziročné tempo rastu termínovaných vkladov sa v porovnaní s marcom zvýšilo, pričom v priemere sa v roku 2003 pohybuje na úrovni takmer 5 %.

Aj napriek medzimesačnému zvýšeniu zaznamenali vklady v cudzej mene spomalenie medziročného tempa rastu, čo súviselo s ich vyšším medzimesačným nárastom v rovnakom období minulého roka. Celkovo je podľa NBS medziročná dynamika vkladov v cudzej mene je v roku 2003 charakterizovaná relatívne volatilným vývojom.

Súvisiace články

Aktuálne správy